Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, nevím si rady s následujícím příkladem:
Vypočtěte objem tělesa, které vznikne rotací rovinného útvaru omezeného funkcemi
kolem osy y.
Vím, že se to řeší přes integrál, ale mate mě výpočet přes osu y. Poradí mi někdo, prosím? :(

↑ laszky: Žádný obrázek nemám, tohle je celý zadání. :/ :)
↑ VerunaBeruna:
No ja myslel, ze bys ho mohla zkusit namalovat ;)

↑ laszky: To už vůbec nezvládám, nikdy jsem si v integrálu nedokázala představit tu plochu, kterou zobrazuje.

Výsledek pak máme hodit třeba do Wolframu a ten nám ten graf vyplivne sám a nám stačí si ho vytisknout. ;)
↑ VerunaBeruna:
To se ale potom blbe pocita, kdyz si k tomu neudelas nejaky obrazek. Navic, v tomto pripade, je ten rovinny utvar opravdu nejakej rekneme nestandardni ;-)
↑ VerunaBeruna: Nemusi ist o dokonaly presny graf, ale povedal by som, ze pre riesenie ulohy tohoto typu je aspon priblizna graficka predstava nevyhnutna. Ako vidiet, vsetky funkcie okrem prvej su extremne jednoduche, no a tu prvu si uprav do tvaru
.

↑ laszky: Říkám jen to, co jsem dostala za informace ve škole. Nejdřív se to spočítá a pak se dělá přes program graf. ;) A protože si s tím nevím rady, hledám pomoc tady. ;)

↑ vlado_bb: Tak jsem si graf udělala pomocí programu, ale bohužel mi sem nejde vložit obrázek :(
laszky napsal(a):
Ahoj, zkus sem dat obrazek toho rovinneho utvaru, kterej je omezen temi funkcemi. Celkem by me zajimalo, kterej utvar mas presne na mysli (zrejme mam spatnou predstavivost) ;-)
Zkoušel jsem si to namalovat, a jsem z toho teda taky trochu vyvalenej.
Pak taky ještě z toho, že jedna z omezujících čar je x=2, což je zároveň kořen toho zlomku ... takže hádám, že výsledek bude nekonečno.

↑ MichalAld: Třeba se ptám blbě, ale neměl by výsledek určitého integrálu být číslo? :) Protože tohle se řeší jako určitý integrál, ne? :)
↑ VerunaBeruna: Ako uz uviedol ↑ MichalAld:, v bode 2 ma jedna z funkcii asymptotu bez smernice, teda nieco ako
.
Třeba se ptám blbě, ale neměl by výsledek určitého integrálu být číslo? :)
Podle toho, jak jste si ho definovali. Pokud diverguje, tak buď není definovaný, nebo je to
.
Protože tohle se řeší jako určitý integrál, ne? :)
Zkontroluj zadání, mně to taky vychází
.
Jestli je zadání správně, tak ti můžeme poradit, jak dojdeš k výsledku
.
↑ vlado_bb:
Tak ono to zas az tak nevadi, pokud by ta funkce byla spravne "seriznuta"... napr. pokud by ty omezujici funkce byly x=1, x=2, y=1 a y=2, tak ten rovinny utvar je ctverec a ten se celkem dobre rotuje kolem jakekoli osy... Akoratze v tomhle pripade je ten rovinnej utvar celkem divnej :-)

↑ KennyMcCormick: Zadání je správně :) Budu ráda za jakoukoli radu, s tímhle jsem fakt v koncích :)
↑ MichalAld:
Tu hyperbolu mas spatne... spravne je 2x+3 a myslim, ze tam mas 2x-3
↑ laszky:
Jo dík, už jsem to opravil, snad správně. Byl jsem tak nadšený, že jde tady tak snadno udělat graf, že detaily už jsem se moc nezabýval...
Teď ale vážně nevím, co si představit pod tím tělesem co vznikne rotací kolem osy y, když jsou obrysové křivky jak nalevo, tak i napravo od osy y.

↑ MichalAld: K tomuhle grafu jsem se dopracovala taky :) Ale co dál, to nevím :(
Teď je třeba se rozhodnout, kterýžeto je ten útvar ohraničený zadanými křivkami - a podle toho zvolit postup.
To, že se to má nechat orotovat podle osy y je banalita, si prostě zaměníš x a y, na písmenkách přece nezáleží. Tu lomenou funkci si budeš muset upravit, abys ji dostala v inverzním tvaru.
Problémy, co vidím já, jsou dva (a matematika tady moc nepomůže):
1) Ten útvar, co vidím já, jako ohraničený všemi čtyřmi zadanými čarami, co se má nechat rotovat kolem osy y, se vyskytuje jak nalevo, tak i napravo od osy. A já netuším, co z toho jako má vzniknout za těleso. Pokud to budeš počítat, vypočítáš součet objemů toho jednoho a toho druhého tělesa (toho co pochází z obrysů vlevo od osy a toho z obrysů napravo).
2) Ta část tělesa, tvořená hyperbolou v dolní části grafu - ta bude mít nekonečný objem, protože integrál z funkce 1/x (což je ln x ) bude divergovat.
Pak je ještě otázka, jestli víš, jak se počítá ten objem tělesa vzniklého orotováním křivky podél osy.
Ta část tělesa, tvořená hyperbolou v dolní části grafu - ta bude mít nekonečný objem
Nebude ta druhá část útvaru mít taky nekonečný objem?
EDIT: Bude.