Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
narazila jsem na jednu slovní úlohu při procvičování derivací: "Průřez podkroví chaty, kde je místnost šířky 3,2 m a výšky 2,4 m. Určete nejkratší možnou délku s střechy." Je k tomu i obrázek(který neumím vložit) na kterém je vidět, že střecha má tvar rovnoramenného trojúhelníku.
Snažila jsem najít vztah mezi rovnoramenným trojúhelníkem a vepsaným obdélníkem, ale nic mě nenapadá. A zkoušela jsem i podobnost trojúhelníku.
Výsledek by měl být 5,6m
Ahoj, najdi funkci pro délku strany rovnoramenného trojúhelníku, do kterého lze vepsat obdélník o stranách 3,2 a 2,4 m. A pak urči minimum této funkce. :)
↑ Krtek321:
Jako promennou uvazuj uhel
, ktery svira strecha s vodorovnou rovinou. Rozdel si strechu na dva dily - vedle mistnosti a nad mistnosti. Kazdy z techto dvou dilu muzes vyjadrit pomoci nejakeho znameho rozmeru a goniometricke funkce promenne
. Ziskas tak delku strechy
zavisejici na jednom parametru. Zderivovanim naleznes uhel, pri kterem nabyva funkce s minima a ten pak zpatky dosadis do vyjadreni
.