Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 03. 2018 21:25

Dejv175
Zelenáč
Reputace:   

Vytvoření vzorce

Zdravím,

potřeboval bych radu do práce jedná se o to že znám nadmořskou výšku šachty "Š1" a šachty "Š2" a uliční vpusti "UV" mezi všemi těmito body znám vzdálenosti, úhly.. A potřeboval bych poradit jak vypočítat vzdálenost "L" od šachty "Š1" po napojení přípojky z "UV" (červená čára) pokud znám podélný sklon přípojky (červené čáry) směrem ke spojnici "Š1" a "Š2" . Všem díky za pomoc pokud to vůbec nějak jde vypočítat. Snad jsem to popsal dostatečně to co myslím.

//forum.matweb.cz/upload3/img/2018-03/50218_Forum%2Bkanalizace.JPG

#2 23. 03. 2018 00:26

Bati
Reputace:   192 

Re: Vytvoření vzorce

Nadmorska vyska?? Ty to chces pocitat na sfere nebo v rovine?

Pokud v rovine a znas vzdalenosti mezi vsemi body, muzes si spocitat vzdalenost UV od usecky S1 - S2 (pomoci pythagorovy vety). Pak staci pouzit sinus nebo kosinus, podle toho co myslis podelnym sklonem smerem k necemu.

#3 23. 03. 2018 01:43

laszky
Škola: MFF UK, FJFI CVUT
Reputace:   202 

Napr. takhle?

//forum.matweb.cz/upload3/img/2018-03/65721_sachty.png

#4 23. 03. 2018 20:11

Dejv175
Zelenáč
Reputace:   

Díky, ale právě jedná se o to, že to je v prostoru. Pro příklad - znám výškovou polohu potrubí kanalizace, to si odměřím nivelákem a zjistím vzdálenost šachty 1 a šachty 2.. A do kanalizace musím napojit uliční vpust, která má daný sklon směrem ke kanalizaci a potřebuju vědět v jaké vzdálenosti od Š1 je právě to místo s danou výškou do kterého napojím potrubí od uliční vpusti s požadovaným sklonem potrubí od vpusti směrem ke kanalizaci. Jde o to, abych tu přípojku neměl v místě vyšším než je vpust, že by mě vlastně splašky vtekly do vpusti - to samozřejmě ale přeháním nebo na základě vzdálenosti Š1 a Š2 si zjistím sklon a vím místo ve kterém je minimálně výška na potrubí kanalizace stejná jako výtoku ze vpusti tím pádem dám o nějaký kus dál a vím, že to je v pořádku, ale z hlediska nějaké přesnosti a kontroly stavebního dozoru bych potřeboval mít dodržený přesný spád přípojky od vpusti ke kanalizaci. Snad je to zřejmé co myslím. Jak říkám vůbec netuším jestli je to vůbec možné spočítat a nebo jakou matematiku na to nasadit, včera jsem zkoušel různé rovnice sestavovat, kreslit trojúhelníky, miliony vzorců v excelu ale nedošel sem k metodě jak dojít ke správnému výsledku.

#5 23. 03. 2018 20:30

laszky
Škola: MFF UK, FJFI CVUT
Reputace:   202 

↑ Dejv175:

Tak kdyztak nakresli "hezci" obrazek, nejlepe 3D se vsemi udaji co mas namereny. Jinak predpokladam, ze Š1 je nejvejs, pak je UV a nejniz je Š2. A ty chces spojit UV s useckou Š1Š2 tak aby byl sklon teto pripojky roven $\alpha$, pricemz samozrejme 0 < $\alpha$ < sklon UV/Š2?

#6 24. 03. 2018 08:23

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

↑ laszky:
Nemůžu mluvit za autora zadání, ale přesně takto to podle mě je myšleno.
Taky bych řekl, že ten úhel není úplně přesně daný, že je nějaký optimální spád potrubí a nějaký minimální (pod který se už jít nesmí), a k tomu snaha, aby přípojka byla co nejkratší. Proto asi chce ten vzorec, aby si to mohl pro různé úhly vyzkoušet.

Já osobně bych začal s tím, že znám x,y,z každého z těch tří bodů. Pak mi to intuitivně vede na hledání průsečíku přímky a kuželové plochy s vrcholem v bodě UV. A následné ověření, zdali nalezené body (budou asi dva, né, pokud tedy vůbec), splňují omezení daná úlohou - leží na té úsečce, a né až za ní, a ten sklon je směrem dolů a né nahoru.

A to získání x,y souřadnic když známe jen vzdálenosti a úhly by také nemuselo být moc složité, když si do bodu Š1 položíme počátek souřadnic a osu x natočíme tak, aby vedla do bodu Š2. Souřadnice bodu UV se spočítají celkem snadno.

PS: Vlastní matematiku rád přenechám matematikům...

Zápatí