Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj bando,
Obracím se na Vás s prosbou, zda-li by se zde našel nějaký všeznalec, který by mi dokázal pomoci s několika příklady z Fyziky (kinematika hmotného bodu, práce hmotného bodu,atd)? Jde mi o to, abych se dokázal nějak dopracovat k vzorečku potřebného pro výpočet. Budu rád za jakékoliv rady a nápady. Omlouvám se, jestli je příkladů víc, než je zdrávo.
Předem Vám všem děkuji za jakoukoliv odpověď, ať už kladnou, či negativní.
↑ amišovec:
1) práce=změna (v tomto případě kinetické) energie
2)
, zrychlení = derivace rychlosti podle času
3)
rychlost = derivace polohy podle času
4) 
5) viz 3)
6) 
7) to si děláš srandu?
8) viz 3)
↑ amišovec:
1) Takže W=Ek, což je
.. a to v mohu vyjádřit jako (a*t), přičemž
?
2) když to zderivuji tak mi vyjde
.. to se mi nějak nezdá, že by to bylo tak jednoduchý :O :D
3) Jak jsi zjistil, že y=2 .. To je podle toho j?
4) Díky, ten součinitel už snad dokážu vyjádřit ze vzorce :)
5) platí tedy, že po zderivování je rychlost v
a pak už jen dosadím za t=4s ?
6) k čemu tam je tedy uveden údaj o čase t=4s ?
7) Pardon, to už jsem hodně přestřelil
Omlouvám se, pokud jsou dotazy až moc stupidní :D
Díky moc za rychlou odpověď.
↑ amišovec:
1) můžeš vyjádřit
, ale proč bys to dělal, na to se tě nikdo neptá
2) ano, tak je to jednoduché
3) ano, podle toho j
5) ano
6) na zblbnutí nepřítele (tj. studentů, povedlo se)
↑ zdenek1:
1) tak protože ve vzorci je pak rychlost v a rychlosti mám dvě, takže potřebuji vyjádřit zrychlení ne ? Nebo bych mohl použít jakou rychlost?
3) takže v příkladu 8 udělám to samé akorat x bude podle i, rozumím správně?
Aneb, za vším hledej složitosti no :X :D
↑ edison:
Já měl za to, že si z těch dvou sil vypočtu zrychlení a to pak dosadím do vzorce pro rychlost v=at..
Takže správně to bude jak jsem psal předtím? 1.000.0000 - 250.000 = 750.000 J ?
↑ amišovec:
využívat jednotkové vektory i, j, k ve směru os x, y, z je jeden ze spůsobů, jak zapisovat vektory.
Všechny tři následující varianty jsou vpodstatě rovnocené:![kopírovat do textarea $r = [5, 3, 1]$](/mathtex/19/19f42a89ec6cec1024fd2a69a14bde33.gif)
nebo 
nebo
Já se teda s tím třetím způsobem zápisu ve fyzice moc často nestektával - nejspíš proto, že ty písmenka i, j, k by se dost pletly s označením fyzikálních veličin (i je proud, j proudová hustota, k bývá vlnové číslo, a taky spousta jiných konstant, i nebo j bývá zároveň imaginární jednotka).
Takže vektor proudové hustoty by také mohl vypadat takto:
↑ MichalAld:
Dobře, takže u příkladu 3 bude y=2. Zajimá mě, to je výsledek nebo musím ještě tu rychlost přes derivaci spočíst ?
↑ amišovec:
Ano, jen bych to rovnou počítal v kJ.
Ale samozřejmě by to šlo počítat i složitěji. Třeba s pomocí navíc zadaného času určit zrychlení, z toho sílu, z ní výkon (který poroste) a z toho nakonec stejných 750 kJ.
Zajímavá otázka je, zda autor čas uvedl pro zmatení, nebo předpokládal složitější řešení a nenapadlo ho, že to jde udělat jednoduše.
↑ MichalAld:
Se správnou interpretací tohoto zápisu jsem si nebyl jist, tak jsem se k tomu radši nevyjadřoval:-)
↑ edison:
No mě to právě mate když je tam ten čas a taky zmíněné to gravitační zrychleni, které ale taky nevyužiju... Asi autor chce,abychom byli zmatení úplně :D
Zajímalo by mě, proč teda ty mechanické práce musíme odečíst?
Toho g jsem si ani nevšimnul:-)
Praxe, třeba v návrhu elektroniky je taková, že máme pár čísel ze zadání a pak hromadu čísel z datasheetů od součástek, které se rozhodneme použít k řešení. Nakonec se přes 99 % čísel nepoužije a některá se musí naopak vymyslet (např. v rozsahu 1:3 je jedno, kolik zvolíme).
odečíst?
Je to stejné, jako třeba když se budu ptát, kolik vody přibylo v kýbli, kde bylo původně 5 litrů a nyní je tam 8,5.
amišovec napsal(a):
↑ MichalAld:
Dobře, takže u příkladu 3 bude y=2. Zajimá mě, to je výsledek nebo musím ještě tu rychlost přes derivaci spočíst ?
Jde (podle zadání) o POLOHOVÝ VEKTOR, tedy vektor polohy. Vektor rychlosti je jeho derivace (vektor se derivuje po složkách, takže výsledkem je zase vektor).
Pokud je tedy y-ová složka vektoru polohy rovna dvěma, tak se tato složka polohy nemění, tudíž rychlost (její y-složka) bude nulová.
Ale můžeš to samozřejmě i vypočítat (zderivovat), 
↑ MichalAld:
Jo dobre, už to pomalu ale jistě muj mozek začíná chápat :) Díky moc