Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, právě koumám na společnou prací, a zjistil jsem, že jsem ji úplně celou zapomněl :/ :-D.
Našel jsem si na internetu příklad, který zní: Náš dům by 4 malíři vymalovali za 14 dní. Za jak dlouho by to stihlo 5 malířu? Jak dlouho to bude trvat, když po 5 dnech přijdou pomáhat další 2 malíři?
Tak těch 5 malířu jsem vypočetl, že to vymalují za 11.2 dní
Ale už nevím, jak zapsat tu druhou otázku. Zkusil jsem něco takového, dává to vůbec smysl?
↑ popcorn:
No.
Ak 4 ľudia robia prácu 14 dní, tak za 5 dní naozaj urobia
celej práce.
A po piatich dňoch začnú robiť šiesti (či siedmi?), tým zostáva urobiť zvyšok. Ľahko sa dá (najprv) zistiť, ako dlho by tú prácu robilo tých 6 (alebo 7) ľudí...
↑ popcorn:
No to neviem...
1 človek urobí naozaj za deň 1/56 celej práce a šiesti urobia za deň 6- krát viac, teda 6/56.
Podľa mňa rovnica
(hehe - to je tuším tá Tvoja pôvodná rovnica...)
Teda po úprave
Aha - a výsledok je naozaj 6 dní.
Ale dalo sa to riešiť aj ináč...
↑ popcorn:
Zdravím,
na vÿpočet stačí trojčlenka. Ze 14 dnů pracovali 4 malíři sami 5 dnů. Zbývá 9 dnů.
4 malíři .... 9 dnů
6 malířů ... x dnů
A je to nepřímá úměrnost.
↑ popcorn:
Přepočítáváš situaci: kdyby 4 malíři pracovali 9dnů, za kolik dnů práci udělá 6 malířů? Vyjde ti 6 dnů. Takže nejprve pracují 4 malíři 5 dnů, a pak 6 malířů 6 dnů. Zakázka tedy bude dokončena celkově za 5+6=11dnů.
↑ popcorn:
Ale tých 6 ľudí nepracovalo 9 dní. 9 dní by pracovali tí 4, keby im tí dvaja neprišli pomáhať.
Veď si inou metódou vyrátal, že 6 ľudí by prácu dorobilo za 6 dní a nie za 9.