Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Zdravím,
Mám příklad týkající se lineárního zobrazení g: R^2 -> R^2.
g(v) = (v1-2v2)
(-v1+2v2)
(Jedna se o zápis pod sebou).
Mám přijít na vektor, který leží v oboru hodnot daného zobrazení a na jeden, který tam neleží. Zkoušel jsem počítat všechno možné, ale stále se nemůžu dopočítat.
Hledám tedy Image g (Im g), jak se obor hodnot označuje (je to tak?). Zkoušel jsem sestavit matici z hodnot zadání, tedy:
1 -2
-1 2
Matici dát rovnou nule a převést na schdovitý tvar. Stačí tedy ke spodnímu řádku přičíst horní řádek a dostanu:
1 -2 v1 = 0
0 0 0 = 0
Postupuji vůbec správně? Jestli ano, jak z tohoto dostanu obor hodnot?
Ahoj, kdyz zjistujes obraz, tak te zajimaji vsechny vektory, ktere timto zobrazenim muzes ziskat. Uz ze zadani je videt, ze
,
takze
.
Edit: V obecnem pripade je Im g prostor urceny sloupcovymi vektory matice zobrazeni g (jejich linearni obal).

↑ laszky:
Děkuji. Čili v oboru hodnot leží např.:
5
-5
A neleží:
5
5
Chápu to správně?

↑ laszky:
Moc děkuji.
Měl bych ještě jeden dotaz týkající se vektorů. Jak zjistím, zda vektor leží v prostoru?
Vektor např.:
x:
1
2
3
Prostor L = ({v1, v2})
v1:
1
0
3
v2:
0
2
1
Mám sestavit matici? Nebo jak se to řeší?
Edit: Já, jediné, co jsem našel, bylo, že si sestavím rovnici:
x = c1 . v1 + c2 . v2
Nevím ale, kde vzít c1 a v2 a celá rovnice mi moc nedává smysl...Podprostor L je tvořen vektory o 3 hodnotách, ale v rovnici jsem viděl vždy maximálně v2, v3 už ne.
↑ nejsemfyzik123: Zda sa, ze sa prilis orientujes na manipulacie s cislami a unika ti geometricka podstata veci. Predstav si v priestore vektory
. Dalej si predstav vsetky ich linearne kombinacie - to je prislusny generovany podpriestor. Otazka v ulohe je, ci vektor
patri do tohoto podpriestoru. Je to uz jasnejsie?

↑ vlado_bb:
Zkusil jsem si to nakreslit a trošku jasnější to je. V tom mi ta mnou zmiňovaná rovnice:
x = c1 . v1 + c2 . v2
začíná dávat smysl. c1 a c2 budou tedy násobky vektorů v1 a v2. Já ale hledám pouze násobky týkající se vektoru x, tedy pouze čísla 1, 2 a 3.
Bude tedy rovnice pro výpočet vypadat takto?
x = 1 . 1 + 2 . 0?
↑ nejsemfyzik123: V prvom rade
je vektor a nie cislo, teda rovnost
nedava nijaky zmysel.
Dalej - uvedom si, ze mame zistit, ci je
nejakou linearnou kombinaciou vektorov
. Z toho hladiska su nasobky vektora
uplne nezaujimave.
↑ nejsemfyzik123:
Ta soustava (v tvem konkretnim pripade) bude

Takze mas 3 rovnice a 2 nezname. Z prvnich dvou rovnic (resp. z libovolnych dvou) zjistis
a
, a pokud tyto spoctene
a
vyhovuji i treti rovnici, tak x lezi v L.

↑ laszky:
Konečně jsem to pochopil, děkuju :)
Stránky: 1