Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 04. 2018 15:42

nejsemfyzik123
Škola: VUT FEKT
Pozice: Student
Reputace:   

Inverzní matice

Zdravím,
Mám dotaz ohledně inverzní matice. Zadané mám matice dvě, A a B. Každá z těchto dvou matic obsahuje místo jednoho prvku proměnnou "a" a "b". Matice jsou obě 3x3. Mám přijít na hodnoty "a" a "b" tak, aby se matice A^-1 = B.

A:

a  0   b
2  1   3
0  -2  1

B:

-5  8  -4
2  -3   1
b  -6   a

Já bych ještě chápal to, že mám vypočítat inverzní matici A^-1 podle vzorce A.A^-1 = E a dle výsledku si dosadit za "a" a "b" a tím bych měl příklad vyřešený. Jenže v zadání je uvedeno, že nemám počítat nic a místo toho mám využít vlastnosti inverzních matic a díky těm na hodnoty "a" a "b" přijít. O inverzních maticích ale vím jen výše zmíněnou rovnici a pak to, že existují pouze v regulárních čtvercových maticích.

Co mi tedy uniká? Výsledek by měl být za "a" = 3 a za "b" = 4. Ale ani s těmi hodnotami mi to smysl nedává.

#2 11. 04. 2018 15:55

laszky
Škola: MFF UK, FJFI CVUT
Reputace:   202 

Re: Inverzní matice

↑ nejsemfyzik123:

Vynasob A.B. Jakej by mel byt vysledek, pokud $A^{-1}=B$? :-)

#3 11. 04. 2018 17:49

nejsemfyzik123
Reputace:   

No to mi právě nedává smysl. Proč bych násobil A . B? Já to chápu tak, že $A^{-1}\cdot A=E$, čili $A^{-1}=\frac{E}{A}$. Tím pádem by mělo být $B=\frac{E}{A}$. Ale zřejmě to chápu špatně :)

#4 11. 04. 2018 17:59

laszky
Škola: MFF UK, FJFI CVUT
Reputace:   202 

Maticema se nedeli! Vzdy se nasobi inverzni matici, $\frac{E}{A}$ nepouzivej.

Pokud ma byt $A^{-1}=B$, potom po vynasobeni $A\cdot B$ ziskas jednotkovou matici. Tak zkus prosim vynasobit ty dve matice a podivat se, jak bude vypadat ten vysledny soucin a cemu se musi rovnat cisla $a$ a $b$, aby to byla jednotkova matice. ;-)

#5 11. 04. 2018 19:13 — Editoval nejsemfyzik123 (11. 04. 2018 19:25)

nejsemfyzik123
Reputace:   

↑ laszky:

No jo, už to vidím :) "a" opravdu vychází 3 a "b" vychází 4 :)

Jak ale z té rovnice získám to $A\cdot B$ ? Je to tak, že když mám rovnici $A^{-1}=B$, tak obě strany rovnice vynásobím \cdot A a tím pádem se mi levá strana škrtne a na pravé straně zůstane právě jen $A\cdot B$ ?

Edit: A tím pádem se mi levá strana neškrtne, ale bude se rovnat jednotkové matici E a na druhé straně bude $A\cdot B$. Tím pádem sedí to, co jsi navrhoval, abych vynásobil $A\cdot B$, protože získám jednotkovou matici :) Už mi to je asi jasné.

Zápatí