Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím,
Mám dotaz ohledně inverzní matice. Zadané mám matice dvě, A a B. Každá z těchto dvou matic obsahuje místo jednoho prvku proměnnou "a" a "b". Matice jsou obě 3x3. Mám přijít na hodnoty "a" a "b" tak, aby se matice A^-1 = B.
A:
a 0 b
2 1 3
0 -2 1
B:
-5 8 -4
2 -3 1
b -6 a
Já bych ještě chápal to, že mám vypočítat inverzní matici A^-1 podle vzorce A.A^-1 = E a dle výsledku si dosadit za "a" a "b" a tím bych měl příklad vyřešený. Jenže v zadání je uvedeno, že nemám počítat nic a místo toho mám využít vlastnosti inverzních matic a díky těm na hodnoty "a" a "b" přijít. O inverzních maticích ale vím jen výše zmíněnou rovnici a pak to, že existují pouze v regulárních čtvercových maticích.
Co mi tedy uniká? Výsledek by měl být za "a" = 3 a za "b" = 4. Ale ani s těmi hodnotami mi to smysl nedává.

No to mi právě nedává smysl. Proč bych násobil A . B? Já to chápu tak, že
, čili
. Tím pádem by mělo být
. Ale zřejmě to chápu špatně :)
Maticema se nedeli! Vzdy se nasobi inverzni matici,
nepouzivej.
Pokud ma byt
, potom po vynasobeni
ziskas jednotkovou matici. Tak zkus prosim vynasobit ty dve matice a podivat se, jak bude vypadat ten vysledny soucin a cemu se musi rovnat cisla
a
, aby to byla jednotkova matice. ;-)

↑ laszky:
No jo, už to vidím :) "a" opravdu vychází 3 a "b" vychází 4 :)
Jak ale z té rovnice získám to
? Je to tak, že když mám rovnici
, tak obě strany rovnice vynásobím \cdot A a tím pádem se mi levá strana škrtne a na pravé straně zůstane právě jen
?
Edit: A tím pádem se mi levá strana neškrtne, ale bude se rovnat jednotkové matici E a na druhé straně bude
. Tím pádem sedí to, co jsi navrhoval, abych vynásobil
, protože získám jednotkovou matici :) Už mi to je asi jasné.