Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, chtěl bych poradit s následující úlohou. Zadání je následující: Napište rovnici kružnice, která se dotýká osy
i osy
. Její střed leží na přímce
.
Zkoušel jsem více postupů:
(k se dotýká osy x i y)
1) Jestliže se kružnice dotýká obou os, vzdálenost středu od jedné osy se musí rovnat vzdálenosti od druhé osy a musí tedy rovněž ležet na přímce třeba p
. Takže obě dvě rovnice dáme do soustavy dvou rovnic pro dvě neznámé:

-------------------------

2) Dále jsem zkusil řešit přes tečnu. Jestliže se přímka kružnice (osa x a y) dotýká, je její tečnou. Vycházejme z následujícího...
Jak jsem již uvedl výše, střed S leží ve stejné vzdálenosti jak od osy x, tak od osy y.
Tradičně se souřadnice středu kružnice zapisují jako
, jelikož se však vzdálenosti středu od os neliší, označím středové souřadnice jako
.
Dále víme že osa x je první tečnou, tudíž se na ní musí nacházet bod dotyku 
, na ose y je to obdobné, takže
.
Vycházíme ze dvou rovnic, středové rovnice kružnice a rovnice tečny ke kružnici:

.
Takže vytvoříme soustavu tří rovnic pro tři neznámé a dosadíme hodnoty, nebo nahradíme proměnné, které známe.
(r je m, protože poloměr je tady vzdálenost středu od os)

---------------------------------------------------------

Když za ym a xm dosadíme v první rovnici 0, dostaneme se k rovnici
. Takže k žádnému číslu jsem se nedopracoval, abych mohl rovnici kružnice zapsat.
Děkuji za všechny rady.

↑ Kandela:
1) Střed kružnice bude ležet na průsečíku přímky q a přímky y=-x
2) Poloměr kružnice bude x-ová resp.y-ová souřadnice středu.
Stránky: 1