Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nevím si rady s jedním příkladem.
Určete velikost tětivy, kterou vytíná na ose x kružnice x^2+y^2-5x-6y+6=0
(určete také střed kružnice -S, poroměr -r, průsečíky s osou x)
Zkoušel jsem tu obecnou rovnici převést na středovou, ale zadrhl jsem se u toho, protože jsem to nemoh upravit. Bo by to bylo (x^2-5x+6,25) + (y^2-6y+9)+6-6,25-9 =0 . Pravě mi nesedí ta první závorka - to 6,25.
Diky za pomoc.
↑ Mara321:
Stačí základní škola.
Tětiva, o kterou nám jde (popř. o její délku) se nachází na ose "x". Krajní body tětivy tedy budou mít y-ové souřadnice nulové. Leží však na kružnici, tj. do rovnice kružnice dosadíme y=0 a spočteme x-ové souřadnice:
Délka tětivy musí tedy být (v příslušných délkových jednotkách). Odsud se snadno spočte i x-ová souřadnice středu jako aritmetický průměr čísel
a
.
Podobně lze spočítat (i když to zadání nevyžaduje) délku tětivy na ose "y". Bylo by a
. Odtud y-ová souřadnice středu jako aritmetický průměr čísel
a
. Tudíž je
.
Poloměr se pak spočítá jako vzdálenost středu S od libovolného bodu na kružnici, třeba od bodu [2,0]. Proto
Snažil jsem se o řešení jednodušší než je standardní postup. Snad pomohlo ...
↑ Mara321:
Tvrdím jen, že se to dá spočítat s aparátem základní školy. Pythagorova věta se bere a řešení kvadratické rovnice patří do rozšiřujícího učiva deváté třídy.