Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřeboval bych radu jak vypočítat tento příklad... Předem dík:-)
Směs 1 mg radionuklidu A s poločasem rozpadu 100 hodin a 1 mg radionuklidu B
s poločasem rozpadu 200 hodin má aktivitu 30 MBq. Jakou aktivitu bude mít tato směs
po 200 hodinách? Radionuklidy A a B jsou izobary.
Mělo by to vyjít 10. díky
Budeme předpokládat, že oba nuklidy se rozpadají na stabilní prvky. Jelikož jsou to izobary, mají obě molekuly stejnou hmotnost, označím ji . Poločas rozpadu značím
Musí platit:
Z toho si můžeš vyjádřit hmotnost , kterou můžeš potom použít zase na určetí aktivity po dvouset hodinách, když víš, že prvního nuklidu tam potom zbude čtvrtina a druhého polovina.
Snad je to dobře. Možná by to šlo i jednodušeji, ale nad tím bych se musel více zamyslet a na to není správná hodina. Pozor, abys nezapomněl při výpočtech převést hodiny na vteřiny.
Zdravím, mohl byste mi prosím někdo vysvětlit ten poslední krok? Mám dojem že z toho, že po 200 hodinách mi zbyde z 1mg radionuklidu a z radionuklidu . Nevím ale, kde vezmu T. Jestli to je součet obou poločasů rozpadu? Dále prosím jestli mi někdo řeknete, proč počítá s 1g a ne 1mg když je to napsané v zadání a se základními jednotkami SI v poločasu rozpadu (100 hodin a ne 360 000 s). Moc všem předem děkuji :-)
Já bych postupoval takto:
Máme dva nuklidy zastoupené stejným počtem atomů. Aktivita druhého je dvojnásobná, takže jeden má 10 MBq a druhý 20. Za 200 h uplyne jeden poločas prvního a dvojnásobek poločasu druhého. Tzn. prvnímu klesne aktivita na polovinu, druhému na čtvrtinu. Žádné převody na základní jednotky netřeba:-)