Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Kvantové vysvětlení pohybu světla a Fresnelova čočka (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#26 10. 05. 2018 16:49

Tomáš Vencl
Reputace:   

Re: Kvantové vysvětlení pohybu světla a Fresnelova čočka

edison napsal(a):

O vlnových balících samozřejmě vím. Ale zatím jsem nenarazil na informaci, že by jeden foton nesl nějakou informaci o kvalitě svého spektra. K tomu by mě zajímaly nějaké podrobnosti.

To je dáno vlastností zdroje, nebo detektoru, obecně nastavením experimentu. I když to asi nejde oddělit, protože o fotonu bez zdroje a detektoru nevím nic.

Chápu to tak, že mám nějaký detektor (totéž platí pro zdroje) s nějakou charakteristikou a ten mi poskytl nějaký signál. Z toho vím, že jsem zachytil foton (jedno kvantum energie) v nějakém rozmezí energií (spektrální citlivost detektoru) a v nějakém rozmezí časů (časová přesnost měření). To je vše, co mohu vědět.
Jestli to považuji za vlastnost toho fotonu, nebo měření, nebo souboru mých informací o světě, je otázka interpretace KM.

#27 10. 05. 2018 19:58

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

↑ Tomáš Vencl:

Já třeba přemýšlím, jak se takové fotony (s neurčitou energií) budou chovat na skleněném hranolu.

Mělo by to být zase tak, že když foton "rozložíme" optickým hranolem na celou řadu fotonů s přesnou frekvencí, nebudeme jim stavět do cesty žádné detektory a pak je zase druhým hranolem složíme, máme pořád foton s neostrou energií (frekvencí), zatímco když část spektra ostraníme (nějakým zacloněním), výsledný foton už bude jiný, s ostřejší hodnotou energie.

A (v čase) úzký záblesk se nám prodlouží -  je to vlastně úplně stejné, jako když to uděláme s obyčejnou el. mag. vlnou.
Jen mi tak nějak přijde, že to bude narušovat kauzalitu, to prodloužení světelného impulzu - ale to dělají všechny idealizované filtry (i v radiotechnice) a žádný problém s tím není.

#28 11. 05. 2018 08:45

MichalAld
Moderátor

K předchozímu příspěvku - nejdůležitější, co jsem zapoměl zmínit - že ty fotony (s neostrou hodnotou energie) jsou všechny stejné. Pokud bychom na to dokázali sestrojit filtr (nevím, jestli to prakticky jde), tak jím budou opakovaně všechny procházet.

#29 11. 05. 2018 09:41

Tomáš Vencl
Reputace:   

MichalAld napsal(a):

Já třeba přemýšlím, jak se takové fotony (s neurčitou energií) budou chovat na skleněném hranolu.

Mělo by to být zase tak, že když foton "rozložíme" optickým hranolem na celou řadu fotonů s přesnou frekvencí, nebudeme jim stavět do cesty žádné detektory a pak je zase druhým hranolem složíme, máme pořád foton s neostrou energií (frekvencí), .

Jasně, je to pořád ten samý foton, žádnou novou informaci jsem nezískal, jenom prošel nějakou cestou.

MichalAld napsal(a):

...zatímco když část spektra ostraníme (nějakým zacloněním), výsledný foton už bude jiný, s ostřejší hodnotou energie..

Tady už se jedná o měření, protože ta clona ve svém důsledku funguje jako detektor s užší spektrální citlivostí než původní zdroj. Takže výsledek se mi větví na dva případy. Clona zachytí foton (tedy změřil jsem foton v nějakém užším rozsahu frekvencí (ale zase ne absolutně přesně) a nebo clona nezachytí a tedy vím, že prošlý foton tu užší frekvenci nemá (komplementárně k prvnímu případu).
Každopádně obecně jakékoliv kvantové měření má vliv na měřenou veličinu, takže se není čemu divit.

MichalAld napsal(a):

A (v čase) úzký záblesk se nám prodlouží -  je to vlastně úplně stejné, jako když to uděláme s obyčejnou el. mag. vlnou.
Jen mi tak nějak přijde, že to bude narušovat kauzalitu, to prodloužení světelného impulzu - ale to dělají všechny idealizované filtry (i v radiotechnice) a žádný problém s tím není.

Té poznámce o kauzalitě nerozumím, proč ?

#30 11. 05. 2018 11:42

MichalAld
Moderátor

No to je takový ten trik, že když se nechá impulz (třeba ten Diracův) projít "obdélníkovým" filtrem, dojde k jeho roztažení na obě strany (do plus i do minus t). U Diracova pulzu z toho vznikne přesně sin(x)/x. Čiže signál na výstupu filtru je dříve než ten pulz na vstupu.

V elektronice není ovšem možné takový (obdélníkový) filtr zrealizovat, a skutečné filtry se takto nechovají.
U hranolu to asi taky nepůjde, ale na první pohled mi není jasné proč.

#31 11. 05. 2018 12:55

Tomáš Vencl
Reputace:   

I když to impulz roztáhne, tak  snad grupová rychlost c nepřekročí, ne ?
Energie se zpřesní a čas se "rozplizne".
Myslíš to, že v rámci balíku (vlnového klubka), je možné detekovat foton (nebo cokoliv) kdykoli, tedy i úplně na začátku (sice s malou pravděpodobností), a pokud se klubko šíří grupovou rychlostí třeba c, pak ten začátek dorazí o to dřív, čím je klubko širší ?

#32 11. 05. 2018 13:14

Tomáš Vencl
Reputace:   

Ještě jsem k tomu našel:

..... šíření energie je tzv. grupová rychlost. I ta může v blízkosti frekvencí tzv. anomální disperze převýšit rychlost světla ve vakuu.[1] Při těchto frekvencích však dochází k velké absorpci světla, která prakticky znemožňuje průchod světla. Úplné vysvětlení s průkazem, že princip maximální rychlosti není narušen, podali v r. 1914 Arnold Sommerfeld a Léon Brillouin: Důležitá pro přenos informace je v tomto případě rychlost čela vlny (vlnového balíku), tzv. rychlost signálu – ta však zůstává vždy menší než rychlost světla ve vakuu.

zdroj:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Nadsv%C4%9Bteln%C3%A1_rychlost

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Kvantové vysvětlení pohybu světla a Fresnelova čočka (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí