Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2

edison napsal(a):
O vlnových balících samozřejmě vím. Ale zatím jsem nenarazil na informaci, že by jeden foton nesl nějakou informaci o kvalitě svého spektra. K tomu by mě zajímaly nějaké podrobnosti.
To je dáno vlastností zdroje, nebo detektoru, obecně nastavením experimentu. I když to asi nejde oddělit, protože o fotonu bez zdroje a detektoru nevím nic.
Chápu to tak, že mám nějaký detektor (totéž platí pro zdroje) s nějakou charakteristikou a ten mi poskytl nějaký signál. Z toho vím, že jsem zachytil foton (jedno kvantum energie) v nějakém rozmezí energií (spektrální citlivost detektoru) a v nějakém rozmezí časů (časová přesnost měření). To je vše, co mohu vědět.
Jestli to považuji za vlastnost toho fotonu, nebo měření, nebo souboru mých informací o světě, je otázka interpretace KM.
↑ Tomáš Vencl:
Já třeba přemýšlím, jak se takové fotony (s neurčitou energií) budou chovat na skleněném hranolu.
Mělo by to být zase tak, že když foton "rozložíme" optickým hranolem na celou řadu fotonů s přesnou frekvencí, nebudeme jim stavět do cesty žádné detektory a pak je zase druhým hranolem složíme, máme pořád foton s neostrou energií (frekvencí), zatímco když část spektra ostraníme (nějakým zacloněním), výsledný foton už bude jiný, s ostřejší hodnotou energie.
A (v čase) úzký záblesk se nám prodlouží - je to vlastně úplně stejné, jako když to uděláme s obyčejnou el. mag. vlnou.
Jen mi tak nějak přijde, že to bude narušovat kauzalitu, to prodloužení světelného impulzu - ale to dělají všechny idealizované filtry (i v radiotechnice) a žádný problém s tím není.
K předchozímu příspěvku - nejdůležitější, co jsem zapoměl zmínit - že ty fotony (s neostrou hodnotou energie) jsou všechny stejné. Pokud bychom na to dokázali sestrojit filtr (nevím, jestli to prakticky jde), tak jím budou opakovaně všechny procházet.

MichalAld napsal(a):
Já třeba přemýšlím, jak se takové fotony (s neurčitou energií) budou chovat na skleněném hranolu.
Mělo by to být zase tak, že když foton "rozložíme" optickým hranolem na celou řadu fotonů s přesnou frekvencí, nebudeme jim stavět do cesty žádné detektory a pak je zase druhým hranolem složíme, máme pořád foton s neostrou energií (frekvencí), .
Jasně, je to pořád ten samý foton, žádnou novou informaci jsem nezískal, jenom prošel nějakou cestou.
MichalAld napsal(a):
...zatímco když část spektra ostraníme (nějakým zacloněním), výsledný foton už bude jiný, s ostřejší hodnotou energie..
Tady už se jedná o měření, protože ta clona ve svém důsledku funguje jako detektor s užší spektrální citlivostí než původní zdroj. Takže výsledek se mi větví na dva případy. Clona zachytí foton (tedy změřil jsem foton v nějakém užším rozsahu frekvencí (ale zase ne absolutně přesně) a nebo clona nezachytí a tedy vím, že prošlý foton tu užší frekvenci nemá (komplementárně k prvnímu případu).
Každopádně obecně jakékoliv kvantové měření má vliv na měřenou veličinu, takže se není čemu divit.
MichalAld napsal(a):
A (v čase) úzký záblesk se nám prodlouží - je to vlastně úplně stejné, jako když to uděláme s obyčejnou el. mag. vlnou.
Jen mi tak nějak přijde, že to bude narušovat kauzalitu, to prodloužení světelného impulzu - ale to dělají všechny idealizované filtry (i v radiotechnice) a žádný problém s tím není.
Té poznámce o kauzalitě nerozumím, proč ?
No to je takový ten trik, že když se nechá impulz (třeba ten Diracův) projít "obdélníkovým" filtrem, dojde k jeho roztažení na obě strany (do plus i do minus t). U Diracova pulzu z toho vznikne přesně sin(x)/x. Čiže signál na výstupu filtru je dříve než ten pulz na vstupu.
V elektronice není ovšem možné takový (obdélníkový) filtr zrealizovat, a skutečné filtry se takto nechovají.
U hranolu to asi taky nepůjde, ale na první pohled mi není jasné proč.

I když to impulz roztáhne, tak snad grupová rychlost c nepřekročí, ne ?
Energie se zpřesní a čas se "rozplizne".
Myslíš to, že v rámci balíku (vlnového klubka), je možné detekovat foton (nebo cokoliv) kdykoli, tedy i úplně na začátku (sice s malou pravděpodobností), a pokud se klubko šíří grupovou rychlostí třeba c, pak ten začátek dorazí o to dřív, čím je klubko širší ?

Ještě jsem k tomu našel:
..... šíření energie je tzv. grupová rychlost. I ta může v blízkosti frekvencí tzv. anomální disperze převýšit rychlost světla ve vakuu.[1] Při těchto frekvencích však dochází k velké absorpci světla, která prakticky znemožňuje průchod světla. Úplné vysvětlení s průkazem, že princip maximální rychlosti není narušen, podali v r. 1914 Arnold Sommerfeld a Léon Brillouin: Důležitá pro přenos informace je v tomto případě rychlost čela vlny (vlnového balíku), tzv. rychlost signálu – ta však zůstává vždy menší než rychlost světla ve vakuu.
zdroj:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Nadsv%C4%9Bteln%C3%A1_rychlost
Stránky: 1 2