Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám zadání:
a našel jsem extrém:
Mam vzato že v bodě 1 je ostré lokální minimum .. Ale ja bych se chtěl zeptat.. v zadání je dáno "najdětě globální extrémy".. Mužu tedy jako řešení uvést tento lokální extrém, respektivě co je vlastně správným řešením této otázky?
Globální extrém je takový, který je maximální, respektive minimální ze všech extrémů dané funkce. Lokální extrém se týká jen okolí daného bodu.
V praxi to znamená, že pokud má funkce třeba 5 maxim, tak každé je lokálním maximem v onom místě, ale z těch 5 je jistě nějaký maximální a ten je pak globálním maximem.
Pokud ti tedy na onom intervalu vyšlo 1 maximum a 1 minimum, obojí je na intervalu <-3;3> zároveň globálními extrémy - jedno globální maximum a jedno globální minimum.
Já bych odpověděl, že jsem na intervalu <-3;3> našel 1 globální maximum a 1 globální minimum.
Věru, už koukám že jsem se opět dopustil fatální chyby ve znaméncích ... v tom případě ano.. podle výpočtu zde máme maximum i minimum..
Ale když se nad tím zamyslím, tak si to nedokážu představit...když si vynesu tu funkci na intervalu <-3, 3>
Tak lokální/globální minimum v bodě 1 jde vidět na první pohled ... "v tom ďolíčku" ...ale to maximum, jaksi si ho tam nedokážu představit .. ten graf..na levé i pravé straně se vlastně blíží nějakému číslu, ale přec již nezmění svou monotónost ne?
Zdravím vás,
jen doplnění - pokud je požadavek "najit na intervalu", tak se najde pomocí 1.derivace minimum (nebo maximum), ale ten se považuje za lokální, dokud není ověřeno, že na okraji intervalu (pro x = -3 a pro x = 3) nenastane hodnota ještě menší (pak tam bude globální min), než hodnota funkce v bodě extrému. Nebo ještě větší (globální max), než hodnota funkce v bodě extrému.
Tedy je potřeba výpočtu hodnot funkce v bodech -3 a 3 a porovnat s hodnotou funkce v bodech -2, 1.
OK?
aha...takže kdybych chtěl byt doslovný a přesný, tak bych ještě k výpočtu měl přidat například takovéto ověření:
f(3) = 50
f(1) = -2 -> ostré globální minimum
f(-2) = 25
f(-3) = 14
s čehož teda mi plyne, že o.g maximum nebude v -2, ale v 3 .. tak??