Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 05. 2018 21:17 — Editoval kryštof (26. 05. 2018 22:47)

kryštof
Pozice: student
Reputace:   

důkaz, že maticové zobrazení je kontrahující

Zdravím,

matice P nxn má tvar
$0\le p_{ij}\le 1$ $\sum _{j=1} ^{n}p_{ij}=1, \forall i=1,...,n$
a já potřebuju dokázat, že zobrazení ${x \to Px}$ je kontrahující na metrickém prostoru
$\{(x_1,...,x_n)\in \mathbb{R}^{n};0\le x_i  \wedge  x_1+x_2+...+x_n=1\}$  $\rho(x,y)=\sum_{i=1}^{n} |x_i-y_i|$.
(Je to vlastně příklad na markovovský řetězec, v matici P jsou pravděpodobnosti přechodů mezi stavy, proto součet vstupů matice přes každý jeden řádek je 1)

Můj přístup je $\rho(Px,Py)=\sum _{i=1}^{n} |\sum _{j=1}^{n}p_{ij}x_j- \sum _{j=1}^{n}p_{ij}y_j |=\sum _{i=1}^{n} |\sum _{j=1}^{n}p_{ij}(x_j- y_j) |$, použít teď trojúhelníkovou nerovnost by ale byl moc hrubý odhad, protože potom vyjde $\rho (Px,Py) \le \rho(x,y)$ ale je potřeba $\rho (Px,Py) \le c \rho(x,y)$ s c menší 1. Děkuju za nějaké nasměrování.

• (téma jako vyřešené označil(a) kryštof)

#2 27. 05. 2018 09:20 — Editoval laszky (27. 05. 2018 09:20)

laszky
Škola: MFF UK, FJFI CVUT
Reputace:   202 

Re: důkaz, že maticové zobrazení je kontrahující

↑ kryštof:

Ahoj, je identita kontrahujici zobrazeni? :-)

#3 27. 05. 2018 09:23

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

↑ laszky: Podla zauzivanej terminologie je identita kontraexpanzivne ale nie kontraktivne zobrazenie. Ale mozno zadavatel pouziva inu definiciu, tak uvidime.

#4 27. 05. 2018 12:58

kryštof
Reputace:   

↑ laszky:
Podle definice v učebnici, kterou používám, identita není kontrahující zobrazení.
Abych rozebral, o co jde: je-li x1, x2, ..., xn n-tice pravděpodobností, že nějaký systém je v čase t ve stavu 1, resp. 2,... resp. n, pak analogická n-tice pravděpodobností v čase  (t+1) je Px. V učebnici hlavní argument pro to, že systém bude po uplynutí dost dlouhé doby v stacionárním stavu, je  tvrzení, že zobrazení $x \rightarrow Px$ je kontrahující na uvedeném metrickém prostoru. Pokud by tedy P byla matice identity, ještě by to nevadilo, protože potom zřejmě stacionární stav nastane ihned.
V učebnici stojí klasické "není těžké ověřit, proveďte za cvičení," ale strávil jsem tím už dost času aniž bych se pohnul.

#5 27. 05. 2018 13:16

vlado_bb
Moderátor
Škola:

↑ kryštof: Tato problematika mi prilis blizka nie je, takze toto ber iba ako laicky pohlad - ak uvazime maticu $P$ s jednotkami na vedlajsej diagonale a nulami inde, tak zrejme splna predpoklady. Ale zobrazenie ${x \to Px}$ zmeni poradie suradnic vektoru $x$ a to by som prave stacionarnym stavom nenazval.

#6 27. 05. 2018 13:45

kryštof
Reputace:   

↑ vlado_bb:
Zapomněl jsem dodat, že ten systém se vyvíjí náhodně, tj má být $0 \le p_{ij} < 1$, jinak by se ten systém vyvíjel vlastně předurčitelně. Jestli se teď s tím něco dá udělat?

#7 27. 05. 2018 14:12

vlado_bb
Moderátor
Škola:

↑ kryštof: Nebude nahodou $c$ maximum vsetkych $p_{ij}$?

#8 27. 05. 2018 16:19

kryštof
Reputace:   

↑ vlado_bb:
Nakonec jsem přišel na to, že to skutečně není moc těžké, pokud se ale vezme metrika $\rho(x,y)=\max_{i=1,...,n} |x_i-y_i|$. Potom je skutečně $c=\max_{i,j=1,...,n} p_{ij} <1$. Netuším, proč v té učebnici to zbytečně komplikovali volbou nevhodné metriky, možná šlo o chybu, každopádně tohle je vyřešené, děkuju.

Zápatí