Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
matice P nxn má tvar

a já potřebuju dokázat, že zobrazení
je kontrahující na metrickém prostoru
.
(Je to vlastně příklad na markovovský řetězec, v matici P jsou pravděpodobnosti přechodů mezi stavy, proto součet vstupů matice přes každý jeden řádek je 1)
Můj přístup je
, použít teď trojúhelníkovou nerovnost by ale byl moc hrubý odhad, protože potom vyjde
ale je potřeba
s c menší 1. Děkuju za nějaké nasměrování.
↑ kryštof:
Ahoj, je identita kontrahujici zobrazeni? :-)
↑ laszky:
Podle definice v učebnici, kterou používám, identita není kontrahující zobrazení.
Abych rozebral, o co jde: je-li x1, x2, ..., xn n-tice pravděpodobností, že nějaký systém je v čase t ve stavu 1, resp. 2,... resp. n, pak analogická n-tice pravděpodobností v čase (t+1) je Px. V učebnici hlavní argument pro to, že systém bude po uplynutí dost dlouhé doby v stacionárním stavu, je tvrzení, že zobrazení
je kontrahující na uvedeném metrickém prostoru. Pokud by tedy P byla matice identity, ještě by to nevadilo, protože potom zřejmě stacionární stav nastane ihned.
V učebnici stojí klasické "není těžké ověřit, proveďte za cvičení," ale strávil jsem tím už dost času aniž bych se pohnul.
↑ kryštof: Tato problematika mi prilis blizka nie je, takze toto ber iba ako laicky pohlad - ak uvazime maticu
s jednotkami na vedlajsej diagonale a nulami inde, tak zrejme splna predpoklady. Ale zobrazenie
zmeni poradie suradnic vektoru
a to by som prave stacionarnym stavom nenazval.
↑ vlado_bb:
Zapomněl jsem dodat, že ten systém se vyvíjí náhodně, tj má být
, jinak by se ten systém vyvíjel vlastně předurčitelně. Jestli se teď s tím něco dá udělat?
↑ kryštof: Nebude nahodou
maximum vsetkych
?
↑ vlado_bb:
Nakonec jsem přišel na to, že to skutečně není moc těžké, pokud se ale vezme metrika
. Potom je skutečně
. Netuším, proč v té učebnici to zbytečně komplikovali volbou nevhodné metriky, možná šlo o chybu, každopádně tohle je vyřešené, děkuju.
Stránky: 1