Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Pak jsi v situaci napr. a chces najit , , aby na nejakem okoli, OK? Pokud ale F zobrazuje do R (ma jen jednu slozku), pak je to trivialni, protoze napr. y_2 si zvolim konstantni a na y_1 pouziju klasickou vetu o impl. fci. Je videt, ze v tomhle pripade mam moc volnosti...spravne zobecneni je tedy uvazovat F jako zobrazeni do R2 (nebo obecne tolik, kolik mam "implicitnich promennych"). Pak ale predpoklad nenulovosti derivace se preklada jako nenulovost determinantu z
Jojo, tu větu máme vlastně také, ještě bych měl dotaz k důkazu, na konci, kde se dostáváme k rovnosti , kde tedy rovnost nule platí pro všechny x z okolí a , tak ona rovnost nule platí, protože v předpokladu je ona rovnost pro a a díky spojitosti a monotonii na okolí to platí i pro všechny z okolí?
Pardon, to jsem se vyjádřil nepřesně, tu mezičást, která to řeší jsem vynechal, bereme to dejme tomu pro derivaci kladnou, tedy funkce je rostoucí, z toho odvodíme, že je rostoucí pro okolí bodu x, y, poté zúžíme okolí, je rostoucí pro všechny body v okolí a pak nastává ona rovnost u níž si nejsem jist z čeho plyne.↑ Bati:
↑ m.sey:
Ta rovnost se musi nejak "zkonstruovat" vhodnou volbou . Myslim, ze se to dela pres vetu o stredni hodnote..kdyz tedy z predpokladu vim, ze pro nejake pevne je a , tak bude existovat mezi tak, ze . A ted to same udelam pro vsechny x, cimz definuju
V některých verzích vlastně je a teď si jenom nejsem jist jestli je potřeba, jestli prostě nestačí spojitost a monotonie abychom mohli tvrdit, že platí ona rovnost nule pro všechny body z okolí.↑ Bati:
↑ m.sey:
No to je ono...pro kazde x z nejakeho okoli se zkonstruuje pomoci vety, ze kdyz je spojita funkce a , pak existuje , ze ...to jsem myslel tou vetou o stedni hodnote...ale asi se to jmenuje veta o nabyvani mezihodnot, nebo to ma i nejake jmenu
Stránky: 1