Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj,
používám zde Col.Zákon a stále mi to nevychází. Je v tom nějaký háček ?
Není v tom vůbec žádný háček, snad jen s tím bodem b), ale s bodem a) žádný háček není, je to jen dosazení do vzorce.
Jediné co mě napadá (když vyloučím možnost, žes to chybně vynásobil) je dosazování vzdálenosti v centimetrech.

což to první by mělo být
permitivita vzduchu
a za r bych měl dát celou délku 0,06 m nebo půlku ? předpokládám že 0,03.

↑ Patrik Eiba:
v tom vzorci je vzájomná vzdialenosť medzi oboma nábojmi, takže celú.
Ešte môžem vidieť problém v tom, že miesto absolútnej permitivity vzduchu dosadzuješ relatívnu...
r je celá vzdálenost a epsilon je permitivita vakua, když máš v zadání vakuum, ale i kdyby to byl vzduch, nestojí to za námahu, rozdíl je až na nevímkolikátem desetinném místě. A ty máš zadání (i výsledky) na dvě platné číslice.
Jen upozorňuji, že nejde o relativní permitivitu, ale o absolutní (takže nedosazuje se tam jednička, ale ta hodnota).
Pravda ale je, že mě to vychází
a né 

Muže mi to tady někdo rozepsat ? já jsem asi idiot ale....

↑ MichalAld:
Asi to tak bude...inak by nemohla po vzájomnom kontakte v prípade b) sila medzi oboma nábojmi vzrásť o 4 rády :-)
↑ Patrik Eiba:
Máš vzorec, máš hodnoty, dokonca sme ťa usmernili v použití správnej hodnoty permitivity, zvyšok sú počty. Nerozumiem, kde je problém.
Nahoď sem svoj výpočet aj s dosadenými hodnotami.
Je samozřejmě celkem divné, aby se dvě nabité kuličky přitahovaly za běžných podmínek silou 1000N (což odpovídá 100kg), na druhou stranu, když budeme předpokládat, že má kulička poloměr 1cm (o moc větší být nemůže, když jsou od sebe 6cm) vychází el. potenciál na jejím povrchu (vztaženo na nulu v nekonečné vzdálenosti) asi 21 miliónů voltů. To je samozřejmě úplně nesmyslné napětí.
(ale je také v principu možné, že něco dělám špatně...)

tak a co mám špatně ?

↑ MichalAld:
Medzi nami dievčatami, už som videl v zbierkach úloh z fyziky a aj všade inde väčšie bizarnosti. Otázka ktorá sa natíska je, kto mohol takéto materiály z didaktického hľadiska schváliť :-)

↑ Patrik Eiba:
Dosadené je to dobre, takže ak ti výpočet vychádza chybne, zrejme len robíš niekde numerickú chybu.

↑ Ferdish:
No tak jsem asi vůl. :D

Super tak jsme se shodli : ) je to proste na 3 a ne na -3.
Jak dojdu k bodu B ?
↑ Patrik Eiba:
Když se kuličky nejdříve dotknou, tak se jejich náboje vyrovnají. Pak se počítá s těmito náboji ve vzdálenosti 6 cm.

Patrik Eiba napsal(a):
Super tak jsme se shodli : ) je to proste na 3 a ne na -3.
Táto informácia bola známa mne a MichalAldovi už od jeho príspevku #5. Zrejme si túto informáciu prehliadol...