Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Kubas126:
Zdravím,
tato rovnice bude mít jediné řešení jen tehdy, bude-li lineární. V případě rovnice kvadratické ti nulový diskriminant zaručí dvě shodná řešení.
↑ Kubas126:
Hezký den.
Řekl bych, určit hodnotu p, při níž se kvadratické členy x^2 v zadané rovnici vyruší. Pak ještě ověřit, zda bude mít rovnice skutečně jedno řešení.
↑ Kubas126:
To je přece hned zřejmé, při jaké hodnotě p bude součet kvadratických členů v rovnici = 0.
Já bych to viděla takto:
Po vynásobení (-1) a malém porovnání:
Povytýkáne a upravíme na tvar kvadratické rovnice:

Ale Al i Jj má určitě daleko rychlejší řešení ... které v tom já momentálně vůbec nevidím... :D
↑ gadgetka:
Zdravím,
s kolegou ↑ Jj: nemáme rychlejší řešení. Máme prostě správný postup. Rovnice kvadratická má pro diskriminant roven nule DVĚ shodná řešení.
Takže zjistit koeficient kvadratického členu a vynulovat ho.
↑ gadgetka:
aha díky, ale i tak je to divný že mě za řešení vyšlo 

a tobě vyšlo:

já nevím kde jsem tam udělal chybu? :D
a navíc podle výsledků prý existuje jen jedno takové p, tak já nevím :(
Nemám tam chybu.
, protože jinak by se kvadratická rovnice změnila na lineární, tím pádem vypadne jeden kořen a výsledek bude
.
↑ Kubas126:
Proč si myslíš, že ti ↑ gadgetka: radí sprâvně?
Rovnice stupně n má n kořenů v oboru komplexních čísel. Kvadratická rovnice je stupně 2, má tedy vždy dvě řešení:
pro D>0 dva různé reálné kořeny, pro D=0 dva shodné reâlné kořeny, pro D<0 dva komplexně sdružené kořeny.
Lineární rovnice může mít jediný kořen - a to je třeba pro p=1 zkontrolovat, jak radí kolega Jj.
Kubas126 napsal(a):
↑ Kubas126:
ale když tam dosadím p=-2, tak taky výjdou dva kořeny
Já když dosadím za
, dostanu jediný kořen,
.
↑ Kubas126:
Hľadáš p, pre ktoré má rovnica jediné riešenie a to je všetko.
Prečo si dal preč tie odpovede?