Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
zdravím, asi velmi ťažký dotaz, ale aké knihy su dobre k študovaniu teoretickej mechaniky, jadrovej, a optiky.
Podmienka : česky alebo slovensky jazyk, hrubšie knihy kde sa autor viac rozpísal, kde je viac textu nez vzorcov.
ku štúdiu elektriny a magnetizmus bola pre mňa typická kniha : Tirpák - elektromagnetizmus a pre studium všeobecnej fyziky 1 (mechanika, molekulova fyzika, termodynamika ...) bola typicka kniha Hlavička - Fyzika pro pedagogicke fakulty.
(tie dve knihy mi moc sadli)
Ide asi o nejake hrube knihy, kde je moc toho k vysvetleniu, ide o pedagogické vysvetlenie a čisto sa zaoberá tým, aký ma názov (pr. feynman - feynmanove prednásky - vela iných tém)
Vedel by niekto niečo odporučiť? Dakujem.
PS.: teoretická fyzika - landau v celku ujde, ale ak mate ine typy, mozte napisat.
pozna niekto knihu teoreticka fyzika - brdička?
↑ miso16211: isto si pozri nasho rodaka. M. Petzval. Optik a prorok farebnej foto.
Skús napr. tieto:
Teoretická mechanika
J. Kvasnica: Mechanika
V. Obetková, A. Mamrilová, A. Košinárová: Teoretická mechanika
Optika
J. Fuka, B. Havelka: Optika a atómová fyzika
A. Štrba, Všeobecná Fyzika 3 – Optika
niečo by malo byť aj v Hlavičkovi
Jadrová fyzika
J. Fuka, B. Havelka: Optika a atómová fyzika
J. Vanovič: Atómová fyzika
I. Úlehla, M.Suk, Z. Trka: Atómy, jádra, částice
↑ Ferdish:
to su knihy pre vedcov. No z teoretickej mechaniky som nasiel od leoša dvořáka. Proste ja som potreboval a potrebujem vzdy knihy, ktore nie su rozsiahle a vysvetľujú veľmi jednoducho.
Medzi zlatý grál napr. pokladam matematika na webe - realisticky.cz
Kvasnica - typická kniha pre vedcov, alebo proste pre niekoho, komu to páli. Pre mna, bohužial nepoužiteľná.
Ostatné - poznam tie knihy, cca stredny priemer.
Všetko to hodnotím z hľadiska toho, ako vysvetľujú veci autori daných kníh. Z vedeckého hľadiska isto su na vysokej urovni.
ďakujem z reakciu. Bolo to síce dávno, ale i tak.
↑ miso16211:
Aha...tak to sorry. Nevedel som, že sa snažíš až tak veľmi vyhnúť "klasickým" učebniciam :-)
Ako veľmi chceš ísť do hĺbky? Keďže teoretickú mechaniku máš pokrytú, ako hovoríš, napadá ma ešte, že na optiku a jadrovku by mohlo byť dobré čítanie 4. a 5. diel Fyziky od tria Halliday-Resnick-Walker.
↑ Ferdish: mne ide skor o to, pochopiť dobre základne veci. Halliday je kniha s dostatočnou úrovňou pochopenia pre mňa. Ono treba sa o to zaujimat, a hoci si to aj prejdem, je dobre po case sem tam zabludit na wikipediu, ale anglicku. "Klasické" knihy citim z nich to, ze mi nič nedávaju. Ono normálny študent matfyzu nejakým spôsobom chápe a skôr príde nato, ako ja. Napr. kniha Elektromagnetizmus od Tirpáka je velmi dobra kniha a velmi mi pomohla. Ale takych veľa niet, bohužial. Hoci je tam ťažká teória, chápal som to na 90 %. Kniha od Štrbu - Svetlo (2011) je z pedagogického hľadiska katastrofálna, aj napriek vysokej odbornosti. Do hĺbky veľmi nejdem, napr. tirpáka len niektore odseky a príklady som riešil z hajka.
↑ Ferdish: pozri soukromne spravy, prosim. Hladam info a tak.
Stránky: 1