Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim mel bych takovou otazecku mam priklad:
Stanovte casovy prubeh proudu i(t) na dane vetvi, ktera je soucasti elektrickeho obvodu. Dano R=2 ohmy, L=0,1H, C=0,5F, u(t)=5V
L a R jsou spolu seriove, a to pak spolecne s C paralelne.
Tady nvm jak se s tim pocita kdyz nemam zadanou frekvenci, kdyz si frekvenci spoctu pres f=1/(2*pi*(sqrt LC)) tak to mi vyjde 0,33Hz coz je asi pitomost, nevite nekdo jak na to?
↑ Crovn: .. Našla jsem odkaz harmonický průběh , hnad 1. článek , tam by se ti něco z toho mohlo hodit a tu frekvenci bych počítala podle tvého uvedeného vztahu .
http://www.google.cz/search?as_q=rlc+OB … afe=images
↑ Crovn:.. No teorie ano , vzorce taky , výpočty je nutno přepočítat , jestli není chyba, ale jestli je to opravdu , to co se po příkladu chce .. nevím . Fakt je , že tam chybí zadání frekvence a také nikde není řečeno, že jde o rezonanční obvod, pokud by šlo o rezonanční obvod, pak by fázový posuv byl nulový a já jsem nakreslila grafy s fázovým posunem. Zkrátka .. připadá mi to zadání neúplné . :-(
Co je to za za indexy atp u napeti nakresleneho u civky?
Jinak vzhledem k zadani bych cekal ze jde o stejnosmerny zdroj, protoze napeti nezavisi na case -> civka je chova jako zkrat, kondenzator jako rozpojeni a prubeh proudu tedy zavisi jen na resistoru, podle ohmova zakona.Ale mam takove tuseni, ze je spis nejaka chyba nekde v zadani.
↑ Crovn:... tak znova ...
Jde o náhradní zapojení pro cívku a kondenzátor. Cívka má nějaký odpor , proto je ve schématu zakreslena značka odporu. Pokud by obvod byl v rezonanci, pak se chová jako činný odpor. Odvození je složitější , berme v úvahu teda závěr : Při rezonanci se imaginární složka impedance rovná nule . Pro frekvenci použijeme vztah a vyjde nám vztah pro výpočet činného odporu
Musím opravit ten vorec s tím činným odporem : , kde
je právě ten činný odpor.
Grafy i(t) a u(t) jsou s nulovým fázovým posunem.
Almion napsal(a):
Co je to za za indexy atp u napeti nakresleneho u civky?
Jinak vzhledem k zadani bych cekal ze jde o stejnosmerny zdroj, protoze napeti nezavisi na case -> civka je chova jako zkrat, kondenzator jako rozpojeni a prubeh proudu tedy zavisi jen na resistoru, podle ohmova zakona.Ale mam takove tuseni, ze je spis nejaka chyba nekde v zadani.
U civky je index ul(t) , mno a pochybuju, ze je chyba v zadani je to zapoctova pisemka tak nvm, ale z tutoho prikladu sem taky paf :)
↑ Crovn: tady jsou také nějaké pojmy a grafy , třeba to pomůže :
http://praktika.fjfi.cvut.cz/Resonance/node1.html
↑ Crovn:.. tyhle vzorce jsou správné a podle mne by se měl nakresit graf , zavislost napětí a proudu na čase .. sinusový průběh bez fázového posuvu . Jde o průběh napětí a proudu obvodu, který se chová jako činný odpor. ( Ale mohu se mýlit)
Zdravím. Příklad je poměrně složitý a bez diferenciálních rovnic se asi neobejdeme. Thomspnův vztah zde neplatí. Když si představím že mám dvě větve. 1-odpor, 2-cívka a kondík. Tak nebude platit onen předpoklad, že bude v rovnováze induktance a kapacitance, ze kterého je Thomsonův vztah odvozen. Jak tedy budou vypadat rovnice?
1) Rezistor o odporu R. Zde to není nic složitého. Klasický ohmlův zákon
2) Cívka o indukčnosti L. Ta vytváří napětí v proti směru změny proudu.
3) Napětí vavolaná nábojem nahormaděným na kondenzátoru o kapacitě C. Pokud do kondenzátoru teče proud, zvyšuje/snižuje se nrovnovážnost náboje na deskách kondenzátoru a vzniká tak napětí.
Když posčítáme za sebou napětí od jendolivých součástek, musíme dostat nulu, protože obovode uzavřený a nená připojen k žádnému zdroji. To nám dá rovnici
Tu budeme derivovat podle času a následně doasíme.
Až zde je vidět, proč obvod nebude mít harmonický průběh. Kdybychom odpor R označili jako nulový, pak by rovnice přešla na rovnici harmonického oscilátoru. Odpor zde ale je. Jdná se o takzvanou diferenciální rovnici 2.řádu s konstantními koeficienty. Řešení vypadá opravdu drsně, ale nic zas tak hrozného to není. Nastávají dvě možnosti
1. 4L > CR^2
kde jsem použil označení
2. 4L < CR^2
kde je však pro omegu jiný vztah
To je již výsledek. zhledem k jeho složitosti mě nenapadá žádný jednodušší postup. Lze si povšimnout, že pro nulové R vztahy přejdou velmi jednoduše na vztahy pro harmonické kmity a omega bude odpovídat fázové rychlosti.
Ještě drobné objasnění. U je napětí na počátku v čase t = 0 a předpokládá se, že v nulovém čase neteče obvodem žádný proud. Exponeneciála ve výrazu má za následek, že se napětí po čase zcela utlumí. Mimochodem hyperbolický sinus vypadá takto
↑ rughar:Zdravím :-) , já už jsem si myslela, že je ten příklad k nedořešení. A přece jen šlo o vyšší matematiku. Vysvětleno je to perfektně, že tomu tvému vysvětlení rozumím, ale nedala bych ho dohromady . Holt kdo umí ten umí. :-)
↑ Crovn:Bohužel se mi nepodařilo zcela přečíst všechny písmenka. Ale tento výsledek je stoprocentně špatně už z pouhého zákona zachování energie. Když proud je roven 5 + 50t (nevim čeho, možná miliampér), tak mi to říká že každou sekundu se má zvětšit o 50, což je nesmysl. Nemůže stále růst a růst bez zdroje. Kde by se tam vzal? Mimochodem je velmi nepřehledné, pokud za veličiny dosazuješ kdykoli jindy, než u úplného výsledku. Nedá se tomu pak rozumět.
Řešení určite musí splňovat následující vlastnost. Celkové energie obvodu je
Pro kterou platí, že se stále zmenšuje (a vžádný okamžik tomu nebude naopak)
u_c značí napětí na kondenzátoru, i je proud protákající celou větví. Takže když celková energie klesá, nemůže proud konstantně růst.