Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj. Mám příklad:
Urči střed kružnice opsané trojúhelníku ABC, A [3;1], B [2;–2], C [6;6]. Vím, že stačí vytvořit soustavu 3 obecných rovnic kružnice k vyřešení. Ale napadl mě další způsob, který mi ale nevychází. Chtěl bych se tedy zeptat, zda je způsob špatný, nebo dělám pouze chybu ve výpočtu.
Napadlo mě spočítat střed bodu AB. Z AB udělat vektor, z něho pak normálový a udělat obecnou rovnici přímky, do které dosadím právě střed AB. Potom bych udělal totéž s CB - střed CB a normálový vektor + obecná rovnice se středem CB.
Potom soustavu těchto dvou rovnic. Po výpočtu vyjdou body, které by měly být středem kružnice.
Co myslíte, je způsob správný?
Správný střed je [22;-7]
Díky.
Áno, aj toto je spôsob ako nájsť stred kružnice opísanej trojuholníku.
BTW riešením sústavy dvoch rôznobežných priamok je vždy len jeden bod.
↑ Ferdish:
No a ešte 1 BTW ... stred bodu AB neexistuje :-)
Ten "ich" stred je správny...
↑ Dobson:
Dobrý večer. Váš postup je v podstatě výpočtem průsečíku os dvou stran trojúhelníku, které se protínají ve středu kružnice trojúhelníku opsané. Pro zajímavost uvádím další podobný postup.
Lze vyjít i z toho, že osa úsečky je množinou bodů stejně vzdálených od krajních bodů úsečky a z toho odvodit její rovnici (pro zjednodušení je možno při výpočtu uvažovat i čtverec vzdálenosti - výsledek bude tentýž):
V podstatě se zapsané výrazy jen zjednoduší umocněním, kvadratické členy na obou stranách se vyruší a po drobné úpravě hned máme obecné rovnice dvou os stran trojúhelníku a můžeme spočítat jejich průsečík.
Stránky: 1