Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Keď som odvodzoval planckovú dĺžku tak podľa pomerov mi vyšla iba ak by to bola výška polvlny. napíšem z čoho som vychádzal, nedá sa mi bapísať redukované h.
m považujem za rovnaké. Je plancková dĺžka aj najmenšia vlnová dĺžka, pretože z odvodenia mi vychádza ako výška vlny.
Z čeho jsi to vlastně odvozoval ?
Pokud já vím, tak je to 
a odvozené to je jen z toho, že to vychází v metrech.
Jestli je Planckova délka nějaká nejmenší možná délka ve vesmíru zatím nikdo s jistotou neví. Standardní uznávané teorie (i kvantově mechanické) žádné takovéto omezení nemají.
To som urobil chybu pre vysvetlenie. Čítal som niekde, že odvodenie planckovej dĺžky je z rovnosti energie
Ef som označil ako energiu fotónu. Aké je odvodenie planckovej dĺžky neviem si s tým poradiť.
Planckovy škály byly, pokud vím, odvozeny jen na základě toho, že vycházejí v jednotkách délky, času, energie atd. A pak se teprve pátrá po tom, jestli mají nějaký fyzikální význam.
V současné době neexistuje uznávaná teorie, která by dokázala počítat gravitančí interakci mezi kvantovými objekty (jakou jsou třeba fotony). A teorie, co se o to snaží, se zatím, pokud vím, ničeho nedopočítaly.
To, že z nějakého vztahu pro gravitaci fotonu vyjde planckova délka může, ale nemusí nic znamenat. To zatím nikdo neví. Ale určitě to nelze považovat za odvození - protože ten vztah, ze kterého se to odvozuje (ten, co obsahuje to G), pro foton neplatí.
Jsou to jen takové úvahy co by, kdyby...
↑ marostul: ahoj a prikladám niečo z minulosti :-)
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=63922
↑ pietro:
V odkazovaném vlákně je položená otázka "Proč se používají Planckovy jednotky ?".
Já bych řekl, že ony se nijak zvlášť nepoužívají...
Jen se bádá nad tím, jestli mají nějaký fyzikální význam (jako třeba nejmenší možná naměřitelná délka atd).
Pokud jde o energii, tak je celkem jisté, že to žádný jednoduchý limit není.
A myslím, že jsme kdysi na Aldebaranu ukázali, že to nemůže být limit ani pro energii jedné částice, má li platit speciální teorie relativity.
Pokud se vezmou ty nejenergetičtější částice, co se ve vesmíru vyskytují, s jednou se spojí soustava, a pro druhou (co letí proti) se vypočítá energie, tak vycházi vyšší než Planckova. Ale je to teda bez záruky - a už to není dostupné, aby se to zkontrolovalo.
Trik planckových jednotek je v tom, že jejich "skutečná velikost" - pokud bychom je dokázali nějak "vyrobit" je nezávislá na tom, v jakých jednotkách měříme veličiny my. Ale jestli to odpovídá něčemu v našem vesmíru, to zatím nikdo neví.
No, pokud se nějaké "přirozené jednotky" ve fyzice používají, tak jsou to takové, že všechny konstanty jsou rovny jedné (a nemusí se tudíž ve vzorcích psát). Bohužel nám tam občas zůstanou matematické konstanty (jako
), kterých se už zbavit nedokážeme, a také konstanty, jež jsou bezrozměrné (například konstanta jemné struktury) - ty také nelze ostranit jen vhodnou volbou jednotek - jejich velikost na tom nezávisí.