Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ ebabuli:
Ahoj, pokud se dotyka osy x v bode [1,0], potom musi mit stred kruznice x-ovou souradnici rovnou jedne a polomer kruznice bude roven (absolutni hodnote) y-ove souradnice stredu.
↑ ebabuli:
V tomto druhom prípade by (analogicky) y-ová súradnica stredu bola rovná 3, a polomer rovný absolútnej hodnote x-ovej súradnici stredu.
Základom takýchto úloh je vždy obrázok/náčrt, z ktorého by to malo byť už zrejmé. Skús si teda obe zmienené kružnice zakresliť do súradnicovej sústavy...
↑ ebabuli:
Ahoj. Šel bych na to přísně analyticky (aby ses naučila tuto metodu pro složitější úlohy).
Každá kružnice v rovině opatřené kartéskou soustavou souřadnic má nějaký střed
a nějaký poloměr , při čemž její rovnici je možno vyjádřit ve tvaru
(A) .
Podmínka "prochází bodem " dle (A) znamená, že musí být splněna rovnice
(1) .
Z podmínky "dotýká se osy v bodě " plynou dvě věci:
jadnak že hledaná kružnice uvedeným bodem prochází, což vede k rovnici
(2) ,
a dále že bod je jediným společným bodem kružnice (A) a osy , jinými slovy:
je-li bodem hledané kružnice, potom . To znamená. že rovnice
(B)
(ekvivalentně upravitelná na kvadratickou rovnice s naznámou a parametry )
má jediné řešení (a sice). To vede k podmínce na diskriminant této
kvadratické rovnice, a sice k podmínce
(3) .
Rovnice (1), (2, (3) tvoří soustavu tří rovnic o třech neznámých, kterou vyřešíme.
↑ Rumburak: no tak se na mne musí hezky polopatě ;) takže budu mít 3 rovnice pod ní hned druhou a třetí jsem teda nepobrala :(
↑ ebabuli:
Zdravím,
máš celou situaci nakreslenou, jak ti radil kolega ↑ Ferdish:?
Zde je podobná situace (volil jsem záměrně jinou kružnici, i když bod dotyku jsem nechal stejný)
Z něho je patrné, že pokud je střed kružnice a kružnice se dotýká osy x v bodě , pak platí, že m=1. A když se podíváš na poloměr kružnice (zde r=3) a druhou souřadnici středu zjistíš, že musí platit: r=n.
Proto daná rovnice má tvar (opět viz kolega ↑ Ferdish:). Nyní stačí do této rovnice dosadit bod . Máš jednu rovnici pro jednu neznámou.
↑ ebabuli:
Rovnici nejprve upravíme na tvar
.
Diskriminantem této kvadratické rovnice bude (podle příslušného vzorce, který bys měla znát)
.
Platí věta: Kvadratická rovnice má jediné řešení právě tehdy, je-li její diskriminant roven 0.
Odtud ona třetí rovnice
.
Zdravím, příklad můžeš řešit i přes vzdálenost dvou bodů, ze zadání musí platit, že , kde bod A je bod dotyku s osou x.
Do rovnice přímky, která je řešením rovnice, pak stačí dosadit x-ovou souřadnici středu, která je jasná ze zadání a dopočítat souřadnici y-ovou. :)
P. S. Případně už můžeš vyjít ze souřadnic středu S[1; 0] a ulehčit si výpočet. :)