Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Ferdish: U toho prvního tak ,že sem změnil znaménka v exponentu a u té 2 a 3 sem nezměnil a v tom druhém případě sem změnil znaménka všechny, mám v tom asi guláš, mohl by ste mi prosím teda napsat to správné pravidlo ?

↑ Pojak:
No to zrejme máš...motáš zmeny znamienok pred členmi so zmenami znamienok v exponente. Ale dať ti sem direkt správnu odpoveď - to je proti pravidlám tohto fóra.
Predpokladám, že chceš upraviť exponenciálny výraz
do iného tvaru, ale otázkou je: do akého?
Je totiž niekoľko možností, ako daný výraz upraviť do inej formy, pričom všetky sa navzájom rovnajú.
Mohol by som ti povedať "použi Google", ale urobím výnimku - tu je odkaz na PPT prezentáciu o exponenciálnych výrazoch a rovniciach. Aj si ju prejdeš s porozumením, tak by si mal byť schopný úlohu vyriešiť sám.
U tejto rovnice stačí odstrániť zátvorku v exponente:

Ale poriadne porozumieť úpravám v rovniciach s exponentmi je pri podobných úlohách užitočné.
Mám za úkol z tohoto zadání udělat graf , bohužel když otevřu ten link co jste mi poslal tak mi to žádný graf nevykresluje ,nevím proč , tak sem to do té stránky opsal znova a vyšlo tohle https://www.wolframalpha.com/input/?i=2 … E%E2%88%92(x%E2%88%921) ale nechápu z toho co tam dělá to - před 3 . Kdyby tam to - nebylo , tak vím jak ten graf vytvořit , ale prostě ta - mi tam vadí :)
EDIT:
našel sem tuto stránku http://um.mendelu.cz/dev-maw-html/index … ;form=graf
z které ten graf chápu tak ,že ten graf protne bod (1, -1) na začátku místo (1,1) a pak se to prostě posune o 1 doprava a +2 nahoru. Tudíž tento bod je jediný rozdíl v té mínusce, je to tak ?
Takže toto neplatí?
Zdravím, potřeboval bych pomoci s úpravou exponenciální rovnice:
A čoho graf teda vlastne robíš?

↑ Pojak:
Ak si najprv necháš vykresliť funkciu
, zapamätáš si/zakreslíš si jej graf a potom následne funkciu
, tak zistíš, že znamienko mínus zrkadlovo preklopilo celú funkciu okolo osi x.
A keď potom k funkcii pripíšeš
alebo vo všeobecnosti
, tak zistíš že sa celý graf funkčných hodnôt posunul voči osi x o túto hodnotu nahor alebo nadol (záleží od znamienka pri
).
Stránky: 1