Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřebovala bych pomoct s objasněním cesty k výsledku tohoto příkladu, který se objevil v jednom ze Scio testů.
Samozřejmě, že by šlo všechno prostě vypočítat, ale zajímá mě, zda existuje nějaká rychlejší a pohodlnější cesta:)
(resp cesta jak číslo vypočítat bez zdlouhavého otrockého násobení)
Vydělíme toto číslo číslem , čili desítkou umocněnou na ten z exponentů u prvočinitelů 2 a 5, který je menší. Tím z čísla odstraníme těch 8 koncových nul, které vznikají tím, že to původní číslo je něco krát . Zůstane číslo . Kterou číslicí končí číslo 12? Kterou číslicí končí číslo ? Co je nebo kterou číslicí končí součin těchto dvou číslic?
↑ MichalAld: Pokud vím, tak jsou to testy k přijímačkám na vysokou školu, na kterou by přímo ze základní školy šli snad jen ti Einsteinové a Feynmanové, ostatní mají výhodu, že mají za sebou i středoškolskou látku.
↑ MichalAld:
Zdravím,
v současné době se na SŠ dělají celostátně příjímačky zadávané Cermatem, které by měly splňovat RVP (rámcové vzdělávací plány)
Jo jo...
(osobně jsem přesvědčen, že kdyby se všechno to úsilí a finanční prostředky, co se vynaložili na Cermat, Scio a rámcové plány věnovaly tomu, aby se zvýšila úroveň těch škol samotných, byla by ČR určitě mnohem lepším místem pro život...)
↑ MichalAld:
Scio je soukromá společnost. Ta si zakládá své vlastní školy - a možná, že s vyšší úrovní (?). Ovšem z našich daní na ně jde také nemalá částka.
Ano, jedná se o národní srovnávací testy - většinou psané tedy až ve čtvrtém ročníku na střední, tento konkrétně je z roku 2018, z jejich stránek.
Některé vysoké školy za dobré výsledky odpouští příjmačky, jinde jsou třeba i součástí, někde za výrazně dobré výsledky nabídnou i stipendium:)
a to například i školy jako ČVUT, když zůstaneme u matematiky
Scio je soukromá společnost a za testy se platí, dřív dělali i přijímací zkousky na střední, povětšinou hlavně na gymnázia, mě jedna taková ještě dva roky zpátky neminula, ročník po nás už psal prostě Cermat
každopádně zpátky k příkladu, děkuji moc za odpověď:)
Al1 napsal(a):
↑ MichalAld:
Scio je soukromá společnost. Ta si zakládá své vlastní školy - a možná, že s vyšší úrovní (?). Ovšem z našich daní na ně jde také nemalá částka.
Nejde nikde jednoduše najít, kolik dostávají od státu a kolik si seriózně vydělají.
Ovšem z hospodářských výsledků zveřejněných na justice.cz plyne, že roční obrat je kolem 60 - 80 mega.
Já si osobně myslím, že většina z toho pochází buď ze služeb poskytovaných státu, nebo z Evropských strukturálních fondů (dotace) - ale na stránkách nemá žádná loga EU, takže je možné, že žádné dotace nedostává. Nemovitého majetku za 10 mega - to je tak jedna budova někde v Praze.
Koukal jsem také na jednu z těch škol, co provozuje (v Brně) - to je samostatná společnost, nemá žádný majetek, co by za to stál, a generuje roční ZTRÁTU 600 K (rok 2017) či 3 Mega (2016). Pokud ty ostatní fungují obdobně, tak z toho asi tahle společnost živá nebude.
↑ MichalAld:
Soukromé školy dostávají dotace od státu ve výší až 100% (podle typu školy) financí, které dostávají státní školy.
viz Odkaz.
howg
Al1 napsal(a):
Soukromé školy dostávají dotace od státu ve výší až 100% (podle typu školy) financí, které dostávají státní školy.
viz Odkaz.
Hm...dostávají dotace, vybírají školné a ještě tvoří ztrátu...já asi (jako podnikatel) dělám něco špatně....
↑ helena13:
Takže už rozumieš, ktorá nenulová číslica bude na konci?