Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, nie je tu prosím niekto, kto sa vyzná? Hlavne v termochémii? Veľmi by mi pomohlo, ak by sa našiel niekto, kto by mi zodpovedal pár mojich nejasností, keďže je to pre mňa asi najťažšia časť chémie, s ktorou som sa zatiaľ stretol. Ďakujem :) (napíš mi do súkromnej správy kľudne)
No takto, pokial mas za sebou len chemiu strednej skoly (pokial si dobre pametam, ze tam sa to velmi neriesi a nepocita), tak to pre Teba bude to, ake tepelne zafarbenie ma chemicka reakcia, teda ci je exotermicka alebo endotermicka. Dalsie citanie napriklad tu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Termochemie
Popripade ak by si chcel vediet trosku viac, tak https://old.vscht.cz/fch/prikladnik/pri … p.3.4.html a mozes hore prekliknut aj na 3.5 (Kirchhoff) a 3.6 (entalpicka bilancia).
Napisal som ti aj sukromnu spravu precitaj si ju prosim :) a dakujem za tvoju ochotu ani nevies ako moc mi to pomaha.
Otazka:
Energetickou bilanciou chemickej reakcie sa zistí: rozdiel molových väzbových energií vznikajúcich väzieb a väzieb zanikajúcich; hodnota reakčného tepla Qm.
Nerozumiem vôbec tomuto. Nemal by byť Qm ten rozdiel energií? Neviem, prečo sem pletú bilanciu.
Rozumies tomu podla mna dobre, v podstate tie 2 moznosti su to iste. Pri chemickej reakcii zanikaju stare vazby (musis dodat energiu na rozstiepenie vazby - disociacna energia vazby) a vznikaju nove vazby (energia sa uvolnuje - vazobna energia). Rozdiel tychto energii Ti povie, ci musis energiu dodat, aby prebehla reakcia alebo sa energia uvolni. Ukazkovym prikladom moze byt termicky rozklad (kalcinacia) vapenca CaCO3 -> CaO + CO2 deltaH = 177.8 kJ/mol, kde musis dodat energiu, reakcia je endotermicka. Prikladom na exotermicku reakciu moze byt horenie (oxidacia) metanu CH4 + 2 O2 -> CO2 + 2 H2O deltaH = -890.32 kJ/mol metanu.
Reakcie casto prebiehaju za konstatneho tlaku, vtedy sa to reakcne teplo oznacuje ako entalpia.
S bilanciou sa budes stretavat velmi casto, ci uz hmotnostnou/molarnou, entalpickou alebo kto vie akou inou. Ono v podstate aj zapis chemickej reakcie rovnicou je len bilancia :)