Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 11. 2018 21:55

Cervantes
Škola: Gymnázium Jána Hollého Trnava
Pozice: Študent
Reputace:   

Termochémia a kinetika

Ahoj, nie je tu prosím niekto, kto sa vyzná? Hlavne v termochémii? Veľmi by mi pomohlo, ak by sa našiel niekto, kto by mi zodpovedal pár mojich nejasností, keďže je to pre mňa asi najťažšia časť chémie, s ktorou som sa zatiaľ stretol. Ďakujem :) (napíš mi do súkromnej správy kľudne)

#2 17. 11. 2018 22:02

Cervantes
Reputace:   

Re: Termochémia a kinetika

Čo je to energetická bilancia chemickej reakcie prosím?

#3 17. 11. 2018 22:13

Kenniicek
Reputace:   13 

Ja by som povedal, ze sa tym mysli entalpicka bilancia danej reakcie.

#4 17. 11. 2018 22:31

Cervantes
Reputace:   

Čo je to entalpická bilancia 😀

#5 17. 11. 2018 22:43

Kenniicek

No takto, pokial mas za sebou len chemiu strednej skoly (pokial si dobre pametam, ze tam sa to velmi neriesi a nepocita), tak to pre Teba bude to, ake tepelne zafarbenie ma chemicka reakcia, teda ci je exotermicka alebo endotermicka. Dalsie citanie napriklad tu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Termochemie
Popripade ak by si chcel vediet trosku viac, tak https://old.vscht.cz/fch/prikladnik/pri … p.3.4.html a mozes hore prekliknut aj na 3.5 (Kirchhoff) a 3.6 (entalpicka bilancia).

#6 17. 11. 2018 22:59

Cervantes
Reputace:   

Lenže v prijimačkovych otazkach som mal na to nejak čudne položenú otázku, pravdepodobne znova nejaký chyták - v tom sú bratislavské prijímačky doslova majstri 😐

#7 17. 11. 2018 23:01

Kenniicek

Ak si pametas tu otazku kludne ju napis a mozme ju vyriesit.

#8 17. 11. 2018 23:07

Cervantes
Reputace:   

Napisal som ti aj sukromnu spravu precitaj si ju prosim :) a dakujem za tvoju ochotu ani nevies ako moc mi to pomaha.
Otazka:
Energetickou bilanciou chemickej reakcie sa zistí: rozdiel molových väzbových energií vznikajúcich väzieb a väzieb zanikajúcich; hodnota reakčného tepla Qm.
Nerozumiem vôbec tomuto. Nemal by byť Qm ten rozdiel energií? Neviem, prečo sem pletú bilanciu.

#9 17. 11. 2018 23:19

Kenniicek

Ako mam prosim chapat tu otazku? Mal si vybrat jednu z tych 2 odpovedi alebo prave tieto 2 odpovede boli spravne?

#10 17. 11. 2018 23:20

Cervantes
Reputace:   

No to pred dvojbodkou je "otazka" a to za tym su 2 spravne moznosti oddelene ;

#11 17. 11. 2018 23:46

Kenniicek

Rozumies tomu podla mna dobre, v podstate tie 2 moznosti su to iste. Pri chemickej reakcii zanikaju stare vazby (musis dodat energiu na rozstiepenie vazby - disociacna energia vazby) a vznikaju nove vazby (energia sa uvolnuje - vazobna energia). Rozdiel tychto energii Ti povie, ci musis energiu dodat, aby prebehla reakcia alebo sa energia uvolni. Ukazkovym prikladom moze byt termicky rozklad (kalcinacia) vapenca CaCO3 -> CaO + CO2    deltaH = 177.8 kJ/mol, kde musis dodat energiu, reakcia je endotermicka. Prikladom na exotermicku reakciu moze byt horenie (oxidacia) metanu CH4 + 2 O2 -> CO2 + 2 H2O     deltaH = -890.32 kJ/mol metanu.
Reakcie casto prebiehaju za konstatneho tlaku, vtedy sa to reakcne teplo oznacuje ako entalpia.
S bilanciou sa budes stretavat velmi casto, ci uz hmotnostnou/molarnou, entalpickou alebo kto vie akou inou. Ono v podstate aj zapis chemickej reakcie rovnicou je len bilancia :)

#12 17. 11. 2018 23:53

Cervantes
Reputace:   

Dobre dakujem, uz mi je to jasnejsie. Len ta termochemia je pre mna taka tazkopadna... mam problem aj s posunom rovnovahy reakcie ked sa meni teplo, koncentracia, tlak.

#13 18. 11. 2018 00:06 — Editoval Kenniicek (18. 11. 2018 00:11)

Kenniicek

edit: presunme sa do novej temy :)

#14 18. 11. 2018 00:10 — Editoval Cervantes (18. 11. 2018 00:11)

Cervantes
Reputace:   

Pri tych exotermickych som uplne mimo :) :D
A čo to vlastne znamená že "Posuniem rovnováhu"?

Zápatí