Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den.Prosím vás po moste mi já už nevím jak nato.
Určete aritmetickou posloupnost ve které platí
a2+a5-a3 = 10 a a1+a6=17. výsledek je a1=1,d=3
jak na to přišli prosím celí postup
Součet prvních osmi členů aritme posloupnosti celých čísel je 100,
znásobímeli osmý člen součtem všech předcházejících členů,obdržíme číslo 1771.určete tuto posloupnost a1=2,d=2
jak na to přišli celí příklad vysvětlit prosím.
Mezi čísla 8 a 216 vložte čísla tak, aby s danými čísly tvořily geometrickou posloupnost výsledek 8,24,72,216
jak na to přišli
tři čísla která tvoří aritmetickou posloupnost mají součet 30.Odečtemeli od prvních 5, od druhého 4 a třetí ponecháme dostaneme geometrickou posloupnost.Určete obě posloupnosti
částka 100 000kč se bude splácet ročně v pěti stechných splátkách. První splátka bude zaplacena po třech letech. Jak budou splátky veliké,jeli urokování 2,5% prosím napsat celí příklad.
Za jak dlouho nastřádáme 90 000Kč při ukládání částky 2 000kč na počátku každého roku při 2% úrokování.
Děkuji předem.
↑ koubek10:
Všetky tvoje typy príkladov sú tu aj päť krát riešené. Skús pohľadať.
K tý finanční matematice. Máš úrokovou míru 2,5% a úrok se tedy spočítá 7x - po 2 letech bez splátek, dalších 5 let se splátkami. Takže celková suma, kterou splatíš je
a to splatíš v 5 stejných splátkách. Takže jedna splátka je 23500Kč.
To šetření. Pominu-li daň z úroku, tak pak je to vlastně aritmetická poísloupnost, protože v prvním roce úročíš 2000, ve druhém 4000, pak 6000 atd. Takže
a potřebuješ zjistit, pro jaké n je součet všech členů větší rovno 90 000.
.
Mě vyšlo po 9 letech
↑ koubek10:
Př.1)
Postupů je celá řada (můj postup)

Mezi čísla 8 a 216 vložte čísla tak, aby s danými čísly tvořily geometrickou posloupnost
Je jasné, že číslo 216 musí vzniknout z čísla 8 vynásobením n-krát qocientem q. A sice 216=8*27. Mohlo by tedy q být 27, ale je požadováno, aby mezi 8 a 216 byl ještě nějaký člen. Proto musíme číslo 27 rozložit jako n-tou mocninu nějakého q. 2 mocnina to být ničeho nemůže v Z, ale třetí už jo a sice 3*3*3=27. Znamená to, že 216 je 4.členem této posloupnosti a lehce spočtem 2.člen jako 8*3=24 a 3. člen jako 24*3=72. Pak 4.člen je opravdu 72*3=216.
tři čísla která tvoří aritmetickou posloupnost mají součet 30.Odečtemeli od prvních 5, od druhého 4 a třetí ponecháme dostaneme geometrickou posloupnost.Určete obě posloupnosti
Mé řešení (možná na to jdu složitě, ale co už :-)
Z aritmetické posloupnosti, kde:
víme, že 
Pokud odečteme od a1 5, od a2 4 a a3 necháme, dostaneme geometrickou posloupnost se členy:
protože jde o geometrickou posloupnost, musí být platit rovnost
neboli
což vede na
.
Máme tedy soustavu 2 rovnic o 2 neznámých:
s řešením 
Aritmetická posloupnost je tedy dána
a geometrická posloupnost je dána 
↑ ttopi:
jen bych si dovolila upozornit na nudný standardní postup zápisu členů posloupnosti, když jsou za sebou a je součet.
A samozrejme bych citovala ↑ lukaszhe:
↑ koubek10:
Př.2)
vychází mi toto:
a_1 = 2
d = 3
a ne toto:
a_1 = 2
d = 2
Stránky: 1