Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobry večer,
mam zadanú kvadratickú formu
ulohy:
a) Najdite symetricku maticu A, pre ktoru plati . Najdite vlastne hodnoty matice A.
b) Zostrojte ortonormalny system vlastnych vektorov f1, f2, f3 matice A.
Na co som zatial prisiel:
a)
[0 1 0]
Matica A = [1 0 1]
[0 1 0]
Vlastne hodnoty matice A : x1 = sqrt(2); x2 = - sqrt(2)
takze povedzme ze otazku a) mam vyriesenu. Teda ak to je spravne.
V com je vsak problem je b), myslim ze treba pouzit gram-schmidtovu ortogonalizacnu metodu, uz 2 dni zhanam materialy, ale vobec neviem prist ako na to, co s tym treba spravit.
Mohol by mi niekto prosim pomoct? Dakujem. Ide mi o prezitie.

↑ Minomol:Třetí vlastní číslo je 0. Pak pro každé vlastní číslo L vyřeš rovnici (A-LI)=0 (kde I je jednotková matice), pro každé L ti tak vyjde množina vlastních vektorů odpovídajících danému číslu. Jde sice o množinu vektorů, ale všechny jsou násobkem jednoho vektoru, často se proto říká, že vlastní vektor pro dané L je jeden konkrétní z nich. Dohromady tak získáš tři vektoryy, o kterých platí, že tvoří ortogonální systém. Abys měl systém ortonormální, stačí každý vektor vydělit jeho velikostí.
↑ Kondr:
Mno...takze mam:
f1:
L = sqrt(2)
-sqrt(2)x1 + x2 = 0
x1 - sqrt(2)x2 + x3 = 0
x2 - sqrt(2)x3 = 0
f2:
L = -sqrt(2)
sqrt(2)x1 + x2 = 0
x1 - sqrt(2)x2 + x3 = 0
x2 - sqrt(2)x3 = 0
f3:
L = 0
x2 = 0
x1 + x3 = 0
x2 = 0
Mohli by ste mi plz pomoct ako urcit tie mnoziny vlastnych vektorov pre f1 a f2? Ja netusim ako...
A mam to f3 vobec dobre?
dakujem.

↑ Minomol:Prostě to vyřešíš jako soustavy eliminační metodou, akorát to s těma odmocninama nemusí být moc pěkné. Další možnost je využít toho, že s nějakým vektorem jsou vlastním vektorem i všechny jeho násobky, jednu z neznámých si mohu proto zvolit (pokud by mi nevyšlo žádné řešení, musím zvolit jinou). Pro první soustavu zvolím x_1=sqrt(2), vyjde z první rovnice x_2=2, ze třetí x_3=sqrt(2). Podobně pro druhou soustavu zvolíme x_1=1, z první rovnice x_2=0, ze druhé x_3=-1. Pro třetí soustavu dostaneme vlastní vektor (sqrt(2),-2,sqrt(2)). Tři vlastní vektory máme, zbývá pro každý určit velikost a podělit.
Stránky: 1