Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mohu poprosit o pomoc s tímto příkladem?Počítal jsem podle návodu v řešení,ale nějak se nemohu posunout.
Granát o hmotnosti
byl explozí roztržen ve vrcholu dráhy ve výšce
na dvě stejné části. Za jednu sekundu po výbuchu dopadla jedna část na zem pod místem výbuchu. V jaké vzdálenosti od výstřelu dopadne druhá část střely, dopadne-li první ve vzdálenosti 1 000 m od výstřelu?
Granát byl hozen šikmým vrhem, zajímá mne tedy rychlost granátu před explozí, kterou mohu vyjádřit pomocí
a
.Rychlost ve vrcholu dráhy by byla
.Vezmu-li, že
, kde
je doba výstupu a
, dostanu
, číselně tedy
.Dále přes zákon zachování hybnosti
.První část padá vrhem svislým dolů, druhá část šikmým vrhem s počáteční výškou. Když se zaměřím na rychlost první části padající svislé dolů, tak platí
, všechny potřebné údaje znám, odsud mi vychází
,
bych dopočítal ze zákonu zachování hybnosti:
)využil jsem toho, že se granát rozpadl na dvě stejné části).A odsud mi vychází
.Ovšem zde jsem narazil na problém, když si hybnosti vektorově poskládám, dostanu pravoúhlý trojúhelník s přeponou
a odvěsnami
a
. Ale když si chci vyjádřit elevační úhel
dostanu se k tomu, že vlastně přepona je menší než odvěsna (i když dle obrázku, který je v řešení, je
také přeponou).
↑ Kája2:
Máš špatně dobu výstupu. Ty počítáš, jako kdyby to bylo vystřelené kolmo vzhůru, což u šikmého vrhu není pravda.
Doporučuju ze vztahů
a 
najít
a pak z prvního dopočítat
.
a kromě toho máš špatně i ZZH, protože do sebe montuješ x-ové a y-ové složky rychlosti.
↑ zdenek1:
Mne to bylo také divné, tento vzorec, co uvádíte, znám také. Ale v autorském řešení bylo právě uvedeno
,což abych se dostal k tomuto vyjádření, šlo ze vzorce
.Již včera jsem se pokoušel dostat přes vzorce pro šikmý vrh k tomuto vztahu, ale nešlo mi to. Dobře, děkuji, zkusím si z toho vyjádřit úhel a rychlost. Takže v ZZH, si vyjádřím x-ové a y-ové složky rovněž pomocí úhlu?
Takže po úpravě mi vyšel úhel
, pro tento úhel mi vyšla rychlost
a rychlost před výbuchem
.
Zákon zachování hybnosti je vektorově
, kde index v značí hybnost před výbuchem. Když si tedy zvolím soustavu souřadnic s počátkem v místě výbuchu, pak vektor
by ležel v ose,
v ose y ve směru dolů a
by svíral s osou x úhel
.Čili pro x-ovou složku by asi bylo
,čili
a
, tudíž
.
(což jsem spočítal již předtím ze svislého vrhu dolů) a
znám již rovněž.Po úpravě rovnic bych je mohl zapsat takto:
,
. Odtud dělením získat úhel a pak dopočítat rychlost
.Je to takto možné?
↑ zdenek1:
Děkuji moc, tudíž jsem si dopočítal, že
.Odtud bych si přes skalární součin mohl dopočíst elevační úhel.Dále tedy vezmu v potaz, že délka dopadu od místa výbuchu je
, pak dále z rovnice
si dopočítám čas, který již následně dosadím do vztahu pro délku dopadu? Kdybych takto vše spočítal, vyšlo mi
, což když přičtu dráhu dopadu první části, výjde mi
, ve výsledku mají
. Je to již správný postup?