Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 12. 2018 07:38

Kája2
Reputace:   

Výbuch granátu

Dobrý den,
mohu poprosit o pomoc s tímto příkladem?Počítal jsem podle návodu v řešení,ale nějak se nemohu posunout.
Granát o hmotnosti $m$  byl explozí roztržen ve vrcholu dráhy ve výšce  $h=19,6 \text{m}$ na dvě stejné části. Za jednu sekundu po výbuchu dopadla jedna část na zem pod místem výbuchu. V jaké  vzdálenosti od výstřelu dopadne druhá část střely, dopadne-li první ve vzdálenosti 1 000 m od výstřelu?
Granát byl hozen šikmým vrhem, zajímá mne tedy rychlost granátu před explozí, kterou mohu vyjádřit pomocí $l$ a $h$.Rychlost ve vrcholu dráhy by byla $v_{x}=v_{0}\cos a$.Vezmu-li, že $l=v_{0}t_{v}\cos a$, kde $t_{v}$ je doba výstupu a $h=\frac{1}{2}gt_{v}^{2}$, dostanu $v_{x}=l\sqrt{\frac{g}{2h}}$, číselně tedy $v_{x}=500 \text{m}\cdot \text{s}^{-1}$.Dále přes zákon zachování hybnosti $p_{x}=p_{1}+p_{2}$.První část padá vrhem svislým dolů, druhá část šikmým vrhem s počáteční výškou. Když se zaměřím na rychlost první části padající svislé dolů, tak platí $h=v_{1}t+\frac{1}{2}gt^{2}$, všechny potřebné údaje znám, odsud mi vychází $v_{1}=14,7 \text{m}\cdot \text{s}^{-1}$, $v_{2}$ bych dopočítal ze zákonu zachování hybnosti:$mv_{x}=\frac{m}{2}v_{1}+\frac{m}{2}v_{2}$ )využil jsem toho, že se granát rozpadl na dvě stejné části).A odsud mi vychází $v_{2}=985,3 \text{m}\cdot \text{s}^{-1}$.Ovšem zde jsem narazil na problém, když si hybnosti vektorově poskládám, dostanu pravoúhlý trojúhelník s přeponou $p_{2}$ a odvěsnami $p_{1}$ a $p_{x}$. Ale když si chci vyjádřit elevační úhel $\alpha $ dostanu se k tomu, že vlastně přepona je menší než odvěsna (i když dle obrázku, který je v řešení, je $p_{2}$ také přeponou).

#2 02. 12. 2018 09:03

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Výbuch granátu

↑ Kája2:
Máš špatně dobu výstupu. Ty počítáš, jako kdyby to bylo vystřelené kolmo vzhůru, což u šikmého vrhu není pravda.

Doporučuju ze vztahů $H=\frac{v_0^2\sin^2\alpha}{2g}$ a $\frac D2=\frac{v_0^2\sin2\alpha}{2g}$
najít $\alpha$ a pak z prvního dopočítat $v_0$.

a kromě toho máš špatně i ZZH, protože do sebe montuješ x-ové a y-ové složky rychlosti.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 02. 12. 2018 09:20

Kája2
Reputace:   

↑ zdenek1:
Mne to bylo také divné, tento vzorec, co uvádíte, znám také. Ale v autorském řešení bylo právě uvedeno $v_{x}=v_{0}\cos \alpha =l\sqrt{\frac{g}{2h}}$,což abych se dostal k tomuto vyjádření, šlo ze vzorce $h=\frac{1}{2}gt_{v}^{2}$.Již včera jsem se pokoušel dostat přes vzorce pro šikmý vrh k tomuto vztahu, ale nešlo mi to. Dobře, děkuji, zkusím si z toho vyjádřit úhel a rychlost. Takže v ZZH, si vyjádřím x-ové a y-ové složky rovněž pomocí úhlu?

#4 02. 12. 2018 10:25

Kája2
Reputace:   

Takže po úpravě mi vyšel úhel $\alpha =\text{arc}\text{tg}h=87^\circ $, pro tento úhel mi vyšla rychlost $v_{0}=433 \text{m}\cdot \text{s}^{-1}$ a rychlost před výbuchem $v_{x}=v_{0}\cos \alpha =23\text{m}\cdot \text{s}^{-1}$.
Zákon zachování hybnosti je vektorově $\vec{p_{v}}=\vec{p_{1}}+\vec{p_{2}}$, kde index v značí hybnost před výbuchem. Když si tedy zvolím soustavu souřadnic s počátkem v místě výbuchu, pak vektor $\vec{p_{v}}$ by ležel v ose,$\vec{p_{1}}$ v ose y ve směru dolů a $\vec{p_{2}}$ by svíral s osou x úhel $\alpha $.Čili pro x-ovou složku by asi bylo $p_{v_{x}}=p_{1_{x}}+p_{2_{x}}$,čili $mv_{x}=0+\frac{m}{2}v_{2}\cos \alpha =\frac{m}{2}v_{2}\cos \alpha $ a $p_{v_{y}} =p_{1_{y}}+p_{2_{y}}$, tudíž $0=-\frac{m}{2}v_{1}+\frac{m}{2}v_{2}\sin \alpha $.$v_{1}=14,7 \text{m}\cdot \text{s}^{-1}$(což jsem spočítal již předtím ze svislého vrhu dolů) a $v_{x}$ znám již rovněž.Po úpravě rovnic bych je mohl zapsat takto: $2v_{x}=v_{2}\cos \alpha $,$v_{1}=v_{2}\sin \alpha $. Odtud dělením získat úhel a pak dopočítat rychlost $v_{2}$.Je to takto možné?

#5 02. 12. 2018 14:48

zdenek1
Administrátor
Web

↑ Kája2:
Vychází mi to jinak
$\frac{h}{\frac d2}=\frac{\frac{v_0^2\sin^2\alpha}{2g}}{\frac{v_0^2\sin2\alpha}{2g}}=\frac{\sin\alpha}{2\cos\alpha}\ \Rightarrow\ \tan\alpha=\frac{4h}{d} $

dále z první rovnice $v_0=\frac{\sqrt{2gh}}{\sin\alpha} $, takže

$v_0\cos\alpha=\frac{\sqrt{2gh}}{\sin\alpha}\cos\alpha=\sqrt{2gh} \frac{d}{4h} =500\ \text{m/s}$

a tu hybnost bych si napsal
$m(v_0\cos\alpha;0)=\frac m2(0;-v_y)+\frac m2(u_x;u_y)$
kde moje $v_y$ je tvoje $v_1=14,7\ \text{m/s}$ a dál si to spočítal po složkách.

#6 02. 12. 2018 15:20 — Editoval Kája2 (02. 12. 2018 16:24)

Kája2
Reputace:   

↑ zdenek1:
Děkuji moc, tudíž jsem si dopočítal, že $\vec{v_{2}}=(2v_{0}\cos \alpha ,v_{y})=(1000;14,7)$.Odtud bych si přes skalární součin mohl dopočíst elevační úhel.Dále tedy vezmu v potaz, že délka dopadu od místa výbuchu je $d=v_{2}t\cos \alpha $, pak dále z rovnice$0=h+v_{2}t\sin \alpha -\frac{1}{2}gt^{2}$ si dopočítám čas, který již následně dosadím do vztahu pro délku dopadu? Kdybych takto vše spočítal, vyšlo mi $d=3879 \text{m}$, což když přičtu dráhu dopadu první části, výjde mi $d=4879 \text{m}$, ve výsledku mají $d=5000 \text{m}$. Je to již správný postup?

#7 02. 12. 2018 19:54

zdenek1
Administrátor
Web

↑ Kája2:
Postup už vypadá OK.
Jen ten elevační úhel nemusíš počítat přes ten součin, jednodušší je myslím $\tan \beta=\frac{u_y}{u_x}$

Zápatí