Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pre Einsteinovu rovnicu kinetickej energie vychádza vzorec
. Po integrácii dostaneme za členom
výraz po -
. To sa môže upraviť na
. ale v konečnej úprave by mal člen
vypadnúť. Môžete my ukázať ako vlastne vypadne zo vzorca pretože potrebujeme dostať rovnicu 
Ďakujem za odpoveď. Mal som vzorec nahodený v v excely a číselne mi to vychádzalo rovnako hodnoty som mal v blízkosti 0,8c. Na excely pri vysokých číslach sú výpočty tiež nepresné. celé mi to nesedí podľa vzorca
. Podľa toho vzorca by malo byť
. Ako je to vlastne s tým odvodením. Ešte sa chcem opýtať ako mám písať deriváciu, bodka nad písmenom, resp. čiarka.
Zatím nejlepší co jsem našel:
http://www.aklectures.com/lecture/relat … derivation
Doufám že umíš anglicky....("momentum" je anglicky hybnost, to se často plete). Pokud né - no třeba to pochopíš i tak.
Ďakujem stačilo pozerať na vzťahy. vychádza to vlastne z toho, že dvojnásobok kinetickej energie má hodnotu m*v
S toho nám vychádza
. dosadením relativistických vzťahov pre hmotnosť dostaneme rovnicu 
↑ marostul:
Můžu se zeptat, kde jsi ten "postup odvození" vlastně objevil?
Mě to přijde spíš jako pouťový trik, než jako seriózní odvození.
Já se teda tady na ta "odvozování" relativistických vztahů z těch Newtonových, či "odovzování" Maxwellových rovnic z Coulombova zákona koukám obecně dost skepticky. Ve skutečnosti to žádné odvození v matematickém smyslu být nemůže.
Práca sa rovná
a jej hodnota je rovná kinetickej energii
. Súčet týchto integrálov bez relativistických efektov dáva celkovú energiu
. Keď uvažujeme, že
a prácu rozpíšeme na
čo je vlastne podľa integrácii rýchlosti
. sčítam obidva výsledky dostanem
. znamená to, že celková energia telesa je
. Z toho vyplýva
. A do tejto rovnice keď ložím relativistické rýchlosti dostanem rovnicu
. Je to tiež odvodené z rovnice pre násobenie integrálov ale mne sa to nezdá logické.
↑ marostul:
Nečetl jsem to celé (vlastně jsem nečetl skoro nic), ale vztah
v relativitě neplatí, a to ani když se do něj dosadí relativistická hmotnost. Takže je úplně jedno, co z něj "odvodíš".