Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, potřeboval bych zkontrolovat jeden příklad v Mongeově promítání. Tady je zadání a moje řešení
V Mongeově promítání je zadán kosý čtyřboký hranol. Jeho čtvercová podstava ABCD se středem S [0,35,0] a vrcholem A [-30,25,0] leží v půdorysně, bod Aˇ[5,60,60] je vrcholem druhé podstavy. Sestrojte řez tohoto hranolu rovinou alfa(70,100,50)
černá barva- zadání
červená- otočení bodu C ...(C)
fialová- přes afinitu (S,C) a (C) sem udělal bod (S)
bod (B)- průsečík kolmice na SC a kružnice k(S, |SC|)
pak sem přes afinitu vrátit bod B
modrá- (s tímhle si nejsem moc jistý)takže podstava ABCD- rovnoběžník ( CD rovnoběžnné s AB a DC je rovnoběžné s CB).
no a pak sem spojil A a Aˇ a tu úsečku sem přenesl na bod B, C, D a tím sem vytořil druhou podstavu
zelená- v zadání je že podstava leží v půdorysně, takže podstavy v nárysu bude ,,přímka,,
oranžová + bíla- řez
Předem děkuji za zkontrolování a kdybych to měl špatně tak i za opravení .
Pozn: Vím že tam mám špatně viditelnost, nějak mi to nešlo nakreslit
↑ Jarjar:
Hezký den.
Řekl bych, že v tom náčrtku je chyba v konstrukci hranolu. Pokud jeho podstava leží v půdorysně, tak její půdorys musí být čtverec - což není (v náčrtku zřejmě kosočtverec ABCD).
Náčrtek hranolu mám takto:
Stránky: 1