Dávám to sem, protože vůbec nevím, na jaké úrovni je ten problém.
Mějme dané čtyři body na ploše. Mezi dvojicemi existuje šest různých vzdáleností. Máme zadaných pět a hledáme tu šestou. Může existovat více řešení. Vypadá to např. takto:
Známe vše kromě x. Nemusí platit, že jeden z bodů je uvnitř trojúhelníka z ostatních tří.
Pokusil jsem se to řešit nejprve přes Heronův vzorec - obsah trojúhelníka ABC se rovná součtu obsahů trojúhelníků ADC, CDB, BDA - ale to ztroskotalo na spoustě různých případů podle toho, kde se nachází bod D vůči ostatním třem (pokud je mimo ABC, některé obsahy se odčítají). Navíc vznikaly dost hnusné rovnice - když se mi během řešení objevil člen rozměru metr na šestnáctou, nechal jsem toho - a nevznikl by jednotný vzorec.
Pak jsem zkusil analytický přístup s umístěním bodu B do souřadnic [0; 0] a bodu C do souřadnic [a; 0]. Podařilo se mi přijít na souřadnice bodu A, ale u bodu D vznikaly další hnusné rovnice.
Pravděpodobně by se analytický přístup dal dotáhnout do konce, ale zahrnuje to spoustu svalové práce (problém budu nejspíš řešit i pro pět bodů v prostoru, kde už je známých devět dvojic a hledáme desátou). Neexistuje nějaký jednodušší způsob?
Pozdravujem ↑ Kotlopou:,
Tvoj problem je zaujimavy.
Ak chces napredovat pozri si na internete, co najdes o determinante Caley-Menger.
↑ vanok:
Jestli jsem to dobře pochopil (což není vůbec jisté), jde o něco, co dokáže spočítat objem čtyřstěnu z délek hran (obecně pro n rozměrů). To bylo to, k čemu jsem se chtěl původně dostat, takže je to motání se v kruzích.
Kotlopou napsal(a):
Pak jsem zkusil analytický přístup s umístěním bodu B do souřadnic [0; 0] a bodu C do souřadnic [a; 0]. Podařilo se mi přijít na souřadnice bodu A, ale u bodu D vznikaly další hnusné rovnice.
A nebylo by to lepší s body A a B?
poznamka.
Ak sa sustredis na stvorsten v priestore, je jasne, ze jeho objem je nulovy v specialnom pripade ked 4 body A,B,C ,D su v rovine. A to mozes vyuzit.
( mozes sa inspirovat, ako ja, tu http://mathafou.free.fr/themes_en/cayley.html )
No vsak mozes dokazat aj priamo ( v rovine), ze plati
(co mozes dokazat vela sposobmi, napr. vdaka linearnej algebre).
Naznacim ti este toto:
Stale podla tvojho obrazku ↑ Kotlopou:,
vektory
su linearne zavisle, tak ich Gram-ov determinant est nulovy. Tu mas jeho vlasnosti https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gramian_matrix . Ako vidis je typu 3x3.
Urcime vsetki jeho cleny
(Naznacim ako sa to robi)

, co da ....
a tak 
Atd
Teraz mozme napisat Gram-ov determinant
, co je ina forma odpovede, a pochopitelne aj ukazat, ze sa rovna
( ti necham urobit samemu ak tomu neveris)
A tak mame ( dve metody) co nam daju odpoved na tvoju otazku.... no mozes sa zabavat s tym a nast aj ine. ( no vzdy over, ze ti to da ten isty vysledok).’’
Pridam ti este detajli toho Gram-oveho determinantu