Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 01. 2019 16:53

Pojak
Reputace:   

pro jaké N má matice nekonečno řešení

Zdravím, počítal sem si příklady ke zkoušce a narazil sem na jeden příklad který bude asi hodně jednoduchý , ale já nevím jestli to dělám špatně , nebo je tam jen zavádějící zadání (nemám k tomu výsledky takže zkontrolovat si to nemohu)

Takže mám zadanou soustavu rovnic a určit pro jaké hodnoty N má soustava nekonečno řašení a pro jaké N nemá řešení žádné tady je ta soustava:

-x+4y+2z=4
2y-6z=(4-3n)
2x+1y-4z=6

//forum.matweb.cz/upload3/img/2019-01/30613_matice.png

Takže takhle jsem to udělal a podle tohoto výsledku ať dosadím za N cokoliv tak vždy dostanu právě jedno řešení protože hodnost matice bude vždy 3 což je stejné jako počet neznámých a h(a)=h(a/b) ale to mi vůbec nesedí k tomu zadání.

Děkuji za zkontrolování a za případné opravení

#2 03. 01. 2019 22:58

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Re: pro jaké N má matice nekonečno řešení

Podle mě - pokud je matice soustavy regulární, tak má soustava vždycky jedno řešení. Volbou n matici neovlivníme, a tvá matice dle všeho regulární je (ověřeno tady).

Celý ten příklad by dával smysl, kdyby matice regulární nebyla (byla singulární) potom bychom vhodnou volbou n mohli dosáhnout toho, že řádkům matice soustavy, jež jsou lineárně závislé odpovídá i pravá strana - a mělo by to nekonečně mnoho řešení, nebo pravá strana neodpovídá a řešení by to nemělo žádné. Píšu do dost neformálně.....

Nemůžeš tam mít nějakou drobnou chybku v zadání ? Nemá ta matice soustavy vypadat trochu jinak ?

#3 04. 01. 2019 09:24

Pojak
Reputace:   

Re: pro jaké N má matice nekonečno řešení

Chybu v zadání nemám, tohle jsme brali asi druhý týden v semestru takže si to už moc nepamatuji, ale v sešitě a na googlu je že když hodnost matice A je stejná jako hodnost matice A/b (B jsou ty výsledky takže 4,(4-3n),6) tak má matice 1 řešení , když se to nerovná tak nemá řešení žádné a když je počet neznámých větší než hodnost matice tak nekonečno , ale tady ta hodnost matice bude vždy 3 , by musela být místo té 54 nula,aby se s tím dalo něco dělat.

Zápatí