Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, mám za úkol najít Taylorovu řadu funkce v bodě x0. Vůbec mi to nevychází. Byl by někdo tak hodný a poradil mi, kde dělám chybu?
Správný výsledek má údajně být
Prosím koukněte na to někdo, už se s tím patlám 3 hodiny a nemůžu ke správnému výsledku dojít.
tohle neni pozadovana rada, protoze tam je krome x-1 i x+2
pro z=x-1 mam f=(z+3)exp(3z+3)= exp(3)*z*exp(3z) + 3*exp(3)*exp(3z)
ted rozvinu to exp(3z) v okoli nuly, vynasobim clen po clenu tim, co je potreba a rady clen po clenu sectu.
pak dam zase z=x-1
objevilo se tam uz v zadani, v zadani bylo exp(3*x) a Vy sam jste tam vytvarel exp(3*(x-1)+3) atd ....
Rozvinout znamena:

Děkuji za objasnění.
Takže když postupuji takto, tak je to v podstatě úplně stejný postup jako jsem dělal prvně. Akorát že se stejně nedoberu k výsledku. Možná mám problém s elementárními úpravami výrazů v sumách. Byl byste prosím tak laskav a ukázal mi, jak byste to upravoval Vy?

po secteni u i-teho clene s mocninou z^i mam koeficient
3^(i-1)/(i-1)! + 3^{i+1}/i! = 3^(i-1) * (i+9) / i! ....... olé ;)
jeste to vynasobim tim e^3, pridam nulty clen z druhe sumy, udelam substituci zpet k x a prejmenuju index, pres ktery se scita.
jake je zadani?
v zadani musi byt, v okoli ktereho bodu se to ma delat.
Takze zadani je treba" nahradte v okoli bodu x=0 funkci ..... Taylorovym polynomem
nebpo: Napiste Tayloruv polynom stupne 20 se stredem x=560 pro funkci y=ln(x)
pak je vhodnym bodem bod, kde se dobre pocitaji derivace
To zadani mi prijde nesikovne formulovane, ale vim ze nekde to tak skutecne zadavaji.
PEF MZLU?
Kazdopadne, kdyby clovek ten Taylory polynom pro arkustangens psal misto v nule v jednicce, tak to (vzhledem k formulaci zadani) az takova chyba neni a urcite to nebude na vyhazov od zkousky.
Pojem "Vhodny bod" je totiz mozne chapat mnoha zpusoby. Kdyby treba zadani bylo "Napište TP 3.stupně pro funkci arctg(x) ve vhodném bodě a pouzijte tento polynom k aproximaci cisla arctg(2.04)" tak je tim magickym vhodnym cislem x0=2
Doporucuji si precist teorii k Taylorovu polynomu.
Stránky: 1