Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ MichalAld: Udělal jsem si vektory OA AB BC CO z toho pak parametrické vyjadření to jsem zderivoval a nasledně jsem dosadil do toho silového pole a spočital 4 integraly a pak je sečetl A) a B) a vyšlo mi to tak.
Protože já na to šel trochu jinak - zkusil jsem najít pro silové pole F odpovídající potenciál
, což je skalární funkce pro kterou platí, že
V tomto případě je to triviální, 
Pokud je silové pole potenciální (pokud lze funkci potenciálu najít) tak potom je hodnota křivkového integrálu z bodu
A do bodu B rovna rozdílu potenciálu v těch bodech, a nezávisí na tom, po jaké křivce se pohybujeme.
Otázku b) nemusíme ani počítat, protože v potenciálovém poli je integrál po uzavřené křivce vždy nulový.
↑ MichalAld:
zkusím se podívat na Vaše řešení, zatím jsem se dostal k dalšímu podobnému příkladu uvadím i postup jak jsem počital spravností si nejsem vubec jistý
Zadání:
Vypočítejte práci hmotného bodu o jednotkové hmotnosti, pohybující se v silovém poli
z bodu A (0,1,1) do bodu B (1,1,1)
Výpočet:
Parametrické vyj.:

Derivace par.:

integrál

výsledek je 1 ?
prosím o radu děkuji.
Stránky: 1