Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj ↑ Jarek123:
ak máš pôvodný príklad zapísaný správne, tak to vyzerá že výraz pre ktorý počítaš limitu vôbec nezávisí od 
↑ Jarek123:
Jelikoz je to limita pro
a
nezavisi na
, jedna se o limitu z konstanty, tudiz
vysledek je
:D
Ale zrejme jde o preklep, v tom pripade je asi nejvetsi chybou, ze delas "limitu v limite". Najdenou tam nahradis
minus jednou ctvrtinou.
Spravne by to melo byt napr. takto:
![kopírovat do textarea $=\lim_{n\to \infty} \left(1 + \frac{-1/4}{n +1/4}\right)^{n+1/4}\lim_{n\to\infty}\left(1 + \frac{-1/4}{n +1/4}\right)^{-1/4}=\mathrm{e}^{-1/4}\;(1+0)^{-1/4}=\frac{1}{\sqrt[4]{e}}$](/mathtex/34/343f155f8e538f93adc6ccf1efd18875.gif)
Ano opravdu s jedná o překlep ne o limitu konstanty :D
A děkuju za odpověď, postupu chápu, jen jsem byl prostě překvapený, že ten můj je špatně, na cvičení jsme npříklad dělali takovýhle příklad a ohle sám cvičící napsal jako správný postup, přitom se mi to zdá to samé, jako v mém případě:
↑ Jarek123:
Zdravím,
ty tvrdíš, že
. I když použiješ úpravu
, stejně dostaneš
, což ale není
, Kdybys tento složený zlomek převedl na jednoduchý, dostaneš opět 
↑ laszky:
Ahoj.
Ozyvam se sice pozde,ale
podle meho nazoru postup studenta byl sice pocitan limitou v limite,coz nebylo zrovna uplne v souladu s vetou o slozene limite,nicmene vede k spravnemu vysledku.Je ekvivalentni postupu,kdy mocninu mel student radeji vyjadrit pomoci exponenciely a logaritmu a pocitat limitu exponentu,kde vyuzije,ze ln(1 plus x na okoli nuly) se chova jako x.Kdyz si porovnam jeho postup,jde vlastne prakticky o totez.Podle me to vyplyva z ekvivalentnosti tech dvou postupu.