Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň. Chcem sa Vás opýtať na vzdialenosť pri visiacej reťazi. Mám 50 m stĺpy na ktorých visí reťaz ktorá ma dĺžku 80m. Od zeme bude visieť je vzdialená 20m. Aká je vzdialenosť stĺpov. Bola by táto vzdialenosť taká istá keby sme použili takú istú reťaz ale stĺpy by boli vysoké 40m a vzdialenosť od zeme 10m. neviem si pomôcť podľa grafov na internete.
↑ marostul:
Ahoj. Téma řetězovky patří do pokročilejších partií vysokoškolské matemetiky.
Vychází z podmínky, že řetěz zavěšený mezi dvěma sloupy zaujme takový
tvar, aby měl v lokálním zemském gravitačním poli co nejmenší potenciální energii
(z téhož důvodu padá k zemi těleso, které upustíme).
Při odvození vzorce pro tvar řetězovky se využívá integrálu a diferenciální rovnice.
Co o těchto metodách víš ?
↑ marostul:
Podle mě máš to nějak přezadané.
Dobře máme zadanou výšku sloupu (50 m) a délku řetězu (80 m)
Pak zkusmo vypočítáme:(s=polovina délky řetězu)
Rovnice řetězovky 

Zkusíme zpětně ověřit výšku sloupu
Od země tedy bude řetěz v nejnižším místě 30 m.
Vzdálenost mezi sloupy 

↑ marostul:
Ide o hyperbolometrickú funkciu s názvom argument hyperbolického sínusu. Je to inverzná funkcia k funkcii hyperbolický sínus.
Ale na väčšine SŠ tieto funkcie nie sú súčasťou učebných osnov, prípadne sa "spomenú medzi rečou". Väčšinou sa s nimi človek zoznámi až na VŠ..
ešte chcem doplniť otázku. celkom nerozumiem výpočtu stĺpca. za a sme dosadili polomer krivosti 50-20. keď som prepočítaval na exceli pre výpočet stĺpca 40 a vzdialenosť od zeme 10m tak mi to nevyšlo. polomer krivosti som mal rovnaký. do zlomku som dosadil 35/30. kde som urobil chybu?
↑ marostul:
1.Parametr a se dá spočítat nějakou numerickou metodou (třeba Newtonovou)
2.To s je opravdu polovina délky řetězu.
Výpočet Newtonovou metodou:
Když zvolíš na začátku
tak po 4 krocích už dostaneš 
Dá se to udělat třeba v Excelu
tomu tak trochu nerozumiem. na začiatku mám ak+1 podľa toho by malo byť a0=ak+1. s toho mi vychádza, že ak je 9. 50 je veľkosť stĺpca? na začiatku potrebujem vedieť čo si môžem zvoliť za a0. ďakujem za odpovede
↑ marostul:
1.Poloměr křivosti ve "vrcholu" řetězovky tj. pro x=0 je roven parametru a
2.Tak ještě jednou:
Máš sloup vysoký 40 m a chceš aby vrchol řetězovky byl 10 m na zemí. (a=10)

Máme 
Pak vzdálenost sloupů je
Pokud bys chtěl vypočítat délku řetězu pak:

A to je vše.
3. K ak:
Ne na začátku si zvolíš a0 a pak pomocí toho vzorečku počítáš přesnější a1 a z toho a2,a3,... až se ti přestane další moc měnit.
Ten vzoreček je napsán pro výšku sloupu 50 a délku řetězu 80 (s=40m)
ďakujem za odpoveď. ja poznám dĺžku reťaze 80m, poznám výšku stĺpu 40m, najnižší bod reťaze od od zeme 10m ale nepoznám rozpätie stĺpov. myslel som si, že rozpätie stĺpov bude také isté ako keď budú vysoké 50m, dĺžka reťaze 80m a výška od zeme 20m
↑ marostul:
Ty to pořád motáš.
Pro výšku sloupů 50m a délku řetězu 80m nebude vrchol 20m nad zemí, ale 30m. (máš to tam už 2x spočítané)
Pro výšku sloupů 40m a vrcholu 10m nad zemí jsem ti už také spočítal, že délka řetězu bude asi 77.5m a sloupy budou od sebe přibližně 41.3m.
Má-li to být řetězovka tak nemůžeš vyhovět všem třem požadavkům naráz. (výška sloupu, vrchol nad zemí a délka řetězu)
Samozřejmě, že můžeš vzít 80m řetěz, sloupy vysoké 40m a dát je od sebe tak daleko, aby vrchol křivky byl 10m nad zemí, ale ta křivka rozhodně nebude řeězovka.
ďakujem za upozornenie. ja som mal iba zadanie na výpočet vzdialenosti stĺpcov kde najmenšia výška od zeme je 20m a dĺžka reťaze 80m pri výške stĺpca 50m. fakticky sa mi jedná len o výpočet vzdialenosti previsu o výške 30m. teoreticky by nemalo záležať na výške stĺpca.
↑ marostul:
Tak dobře,tady je výsledek pro "... výška od zeme je 20m a dĺžka reťaze 80m pri výške stĺpca 50m"
Opravil jsem výpočet a v příspěvku č.8
Pokud bys chtěl výšku sloupu 40m a vzd. nad zemí 10m, pak retězovka bude stejná jenom ve vzorci na konci místo +25/3 bude -5/3.
↑ marostul:
Tak si to ještě zrekapitulujeme:
Máme dáno:
2l=délka řetězu
d=rozdíl mezi nejvyšším a nejnižším bodem řetězu (řetězovky) zavěšeného mezi dva sloupy
s=výška sloupu
Vypočítat máme:
p=posunutí řetězovky ve vertikálním směru
r=rozteč (vzdálenost) sloupů
rovnice řetězovky (křivky)
kde
je parametr řetězovky (je to vzdálenost vrcholu od osy x a také poloměr křivosti ve vrcholu)
výpočet a (Newtonova metoda)
pro první odhad můžeme zvolit 
pak

interval pro x
Honzo veľmi pekne ti ďakujem, ak by som ťa mohol poprosť vzorec pre Newtonovú metódu napísať v zlomku, dávam to do excelu a nefunguje mi to asi som to zle zapísal pretože ten čo si dával do zlomku ten mi funguje. pre ten prvý prípad keď sa počítala a bol rovnaký vzorec, nie som si celkom istý. ešte raz veľmi pekne ti ďakujem
↑ marostul:
např. do buňky A2 dáš počáteční odhad a0 (třeba 1)
do buněk B2 dáš třeba rozdíl mezi max a min hodnotami řetězovky. (pro náš případ 30)
C2 polovinu délkyřetězovky (40)
D2 výšku sloupu (50)
Pak do buňky A3 napíšeš následující vzorec
=A2-(ODMOCNINA(C2^2+A2^2)-B2-A2)/(A2/ODMOCNINA(C2^2+A2*A2)-1)
Aby se ti při kopírování ve vzorci pořád načítaly hodnoty v buňkách B2 a C2 musíš jim dát absolutní adresu (dolar před B,C i před 2-dělá se to při označené B2 (C2) funkční klávesou F4)
Buňku A3 označíš a natáhneš ji dolů (zkopíruješ) třeba až do A10 (v A10 by se už hodnota neměla měnit)
Tím jsi spočítal Newtonovou metodou hodnotu parametru a
Další vzorečky máš v příspěvku č.16
Zdravím,
jenom doplním, pokud budeš chtít makro do Excelu (tato funkce vrátí parametr A s přesností lepší jak 8 desetinných míst):
Function AParametr(L As Double, D As Double, S As Double) As Double
Dim A As Double, B As Double, C As Double
A = -1
B = 1
While Abs(A-B)>1e-8
A = B
C = Sqr((L/2)^2 + A^2)
B = A + C + C * D / (A - C)
Wend
AParametr = B
End FunctionL - Délka řetězu
D - Rozdíl mezi nejvyšším a nejnižším bodem řetězovky