Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, mám vypočítat magnetickou sílu podle vzorce Fm=BIl
Mám zadáno 30 závitů a r= 2cm
B= 5mT
I= 10mA
l=?
Chci se zeptat mam dobře vypočítane l?
Možná ano, ale
- není mi jasné, co by to vlastně mělo být za sílu, s tím možná souvisí to dělení dvěma u výpočtu l, já bych spíš čekal nějakou goniometrickou funkci
- pak to bude chtít něco udělat s předponami, takhle by to vyšlo v setinách mikronewtonu, přičemž setiny zbydou z centi
- a taky zohlednit počet závitů - nejspíš prostě násobit.

↑ edison:
Ja prostě nechápu to, jak z počtu závitů a průměru vypočítám l. Ve škole jsme počítali podle vzorce pro obvod kruhu, ale to 12,56 je co? Prosím poradíte mi?

↑ Ferdish:
Právě, že nemám.
Máme vypočítat Fm ale první, co musíme z toho vypocitat to l.
Zbytek jako chápu jak dosadit do vzorce... Jako. B a I.
Ale nechápu jak z těch údajů, co mám vypočítat to l.
Napadlo mě, že ten obvod vynasobim 30krat a to bude délka těch 30 závitů a to dosadit jako l. Myslíte, že by takhle mohlo být?
↑ jirkakapec:Tak nejjednodušší bude prostě proud vynásobit počtem závitů. Pokud by to byla prstencová cívka, tak je v podstatě jedno, zda tam bude jedna smyčka s velkým proudem, nebo bude složena z více smyček s proudem menším.
Jenže pokud se tam má použít F=BIl, tak to je vzorec pro rovný drát kolmo v homogenním magnetickém poli a síla je kolmá na obojí, což si myslím, že s cívkou nepůjde.

↑ edison:
Děkuji všem za rady, ale furt nechápu jak zjistím ten počet závitů? Jak prostě zjistim to L... Musím ho nějak vypočítat z toho obvodu. Ale jak?
Počet závitů máš zadán, nemusíš ho zjišťovat:-)
A pak máš 3 možnosti:
1. Počet závitů přidáš do vzorce, takže tam bude BIln.
2. Počtem závitů vynásobíš obvod, takže dostaneš celkovou délku drátu.
3. Počtem závitů vynásobíš proud, takže cívku nahradíš jedním prstencem s n-násobkem proudu.
Všechny 3 vedou ke stejnému výsledku.
Ovšem nejsem si jist fyzikálním významem toho výsledku.
Příklad je dost divný, protože na uzavřenou smyčku protékanou proudem v homogenním magnetickém poli žádná celková síla nepůsobí. A je jedno, jaký má smyčka tvar a kolik má závitů.
Může na ni působit moment, který se jí snaží natočit do určitého směru, ale síla né.
A vzorec F = BIL platí jen pro rovný vodič vedoucí kolmo na siločáry.