Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím,
chtěl bych se zeptat co znamená to u souřadnicí středu jak je y_s ≤ 10; 3 ≤ z_s, zda to jsou přímo souřadnice pro S nebo se z toho musí nějak určit. Popř co to znamená to menší nebo rovno z_s a y_s menší nebo rovno z_s.
Zadání je:
V pravoúhlé axnometrii ( 8; 9; 7) zobrazte těleso, které vznikne z krychle, sestrojíme-li nad každou stěnou pravidelný čtyřboký jehlan o výšce, která se rovná polovině hrany krychle. Krychle má stěny rovnoběžné s průmětnami, vrchol krychle A( 5; 10; 3), střed S( 8; y_s ≤ 10; 3 ≤ z_s).
Děkuji za odpověď :)
↑ PetrVitasek:
Hezký den.
Chvíli si představte, že znáte délku hrany krychle.
Pokud dále znáte jen polohu jednoho vrcholu krychle a víte jen to, že její stěny jsou rovnoběžné s průmětnami, tak to z celkové pohledu umožňuje myslím osm možných poloh krychle vzhledem k bodu A.
Řekl bych, že z uvedených podmínek pro střed krychle vyplyne, o kterou z těchto poloh by se mělo jednat.
S využitím dalších dat o jehlanech podle zadání by se předpokládám měla určit konkrétní délka hrany krychle.
Ale blíže jsem to nezkoumal.

Dobře, takže bod A mám, dále tedy bude jaký postup?
Děkuji

Vůbec si s tím nevím rady. Jak najdu tedy střed, popřípadě délku hrany :/
↑ PetrVitasek:
Vlastně ještě:
K poloze středu nejsou nutná data o jehlanu. Leží zřejmě v průsečíku roviny x = 8 a tělesové úhlopříčky krychle vedené z bodu A . Z náčrtku by to mělo být zřejmé.
Jinak - po 50. letech už axonometrii nehovím. Takže mnoho zdaru.
↑ PetrVitasek:
Ještě doplním náčrtek v Mongeově projekci.

A jde přijít na souřadnice středu S přímo v axonometrii?
Mám udělaný vrchol A a dál si nevím rady..
↑ PetrVitasek:
Pokud je dotaz ještě živý, tak dodatečný nápad:
Z polohy konstruované krychle a jejího vrcholu A podle zadání lze dovodit, že přímka daná body AG této krychle (obsahující její tělesovou úhlopříčku AG) má půdorysný stopník P(2, 13, 0).
Takže
- sestrojit (v axonometrii) rovinu α kolmou na osu x, procházející bodem (8, 0, 0). /ekvivalent "zelené roviny" na náčrtku tady ↑ Jj:/;
- sestrojit bod P o (axonometrických) souřadnicích P(2,13,0);
- průsečík roviny α a přímky PA je středem kosntruované krychle.

Dobře, jen jak získám velikosti souřadnic bodu P (2,13,0)? Děkuji

Myslím konkrétně 2,13,0, proč zrovna tolik..

Tak jsem zkoušel vše co je tady a prostě mi to nejde, nanesl jsem jak střed S (8,7,6) tak P (2,13,0) a postupoval podle postupu. Potřeboval bych vodítko jak postupovat při hledání středu S nebo něco pro sestrojení dolní postavy krychle.
Jsem ztracen.
Děkuji

↑ Jj:
Děkuji