Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
Pokud mám, dány dvě soustředné kružnice k a l, kdy poloměr druhé (l) je větší než poloměr první (k), a pod A který leží na kružnici k. Mám sestrojit rovnostranný trojúhelník ABC tak, aby bod B ležel na kružnici k a bod C ležel na kružnici l.
Je mi vcelku jasné že vyjsou 4 řešení, ale nevím jak k nim dospět. Načrtnout je umím, ale nemohu se k tomu nějak dostat. Nevím co za transformaci použít (rotace, posunutí,..). Zkoušl jsem si to nějak šikovně zadat, ale vůbec mi to nevycházelo.
Děkuji IRAFAS
Další pozdrav, u rovnostranného trojúhelníku je určitě vhodné začit uvažováním o použití rotace, viz obecné doporučení kolegy Kondra. Jinak v materiálech ke konstrukčním úlohám doporučuji nevynechávat teoretické úvody.
Které materiály používáte? Děkuji.
↑ jelena:
Dobrý den,
V řešení této úlohy jsem využil rotaci o 60° na obě strany, vycházejí ale jen dvě řešení,nemeli by být 4?
Jinak jako inspiraci používám teoretické příklady zadáváné na hodinách jako dobrovolné úkoly, kdy máme zadáno 10 příkladů a staví odevzdat 2. Takže ty co sám vyřeším, odevzdávám. Ale některé si jen zkouším, kvůli zkouškovému testu, s kterými si nevím rady, tak právě posílám sem.
Děkuji
↑ IRAFAS79:
také děkuji i za upřesnění zdroje úloh a materiálů.
V řešení této úlohy jsem využil rotaci o 60° na obě strany, vycházejí ale jen dvě řešení,nemeli by být 4?
Pokud dodržujeme pravidlo o směru označení vrcholů trojúhelníku, tak mám 2 řešení. Další 2 jsou již z obraceného značení, tedy bychom za řešení nepovažovali - souhlasí to? Děkuji, zdravím.
Stránky: 1