Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 04. 2019 08:43

IRAFAS79
Škola: FPE ZČU Plzeň
Pozice: student
Reputace:   -4 

geometrické transformace v rovině a konstrukční úlohy

Dobrý den,

Pokud mám, dány dvě soustředné kružnice k a l, kdy poloměr druhé (l) je větší než poloměr první (k), a pod A který leží na kružnici k. Mám sestrojit rovnostranný trojúhelník ABC tak, aby bod B ležel na kružnici k a bod C ležel na kružnici l.
Je mi vcelku jasné že vyjsou 4 řešení, ale nevím jak k nim dospět. Načrtnout je umím, ale nemohu se k tomu nějak dostat. Nevím co za transformaci použít (rotace, posunutí,..). Zkoušl jsem si to nějak šikovně zadat, ale vůbec mi to nevycházelo.

Děkuji IRAFAS

• (téma jako vyřešené označil(a) IRAFAS79)

#2 25. 04. 2019 22:51

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: geometrické transformace v rovině a konstrukční úlohy

Další pozdrav, u rovnostranného trojúhelníku je určitě vhodné začit uvažováním o použití rotace, viz obecné doporučení kolegy Kondra. Jinak v materiálech ke konstrukčním úlohám doporučuji nevynechávat teoretické úvody.

Které materiály používáte? Děkuji.

#3 26. 04. 2019 03:37

IRAFAS79
Škola: FPE ZČU Plzeň
Pozice: student
Reputace:   -4 

↑ jelena:
Dobrý den,
V řešení této úlohy jsem využil rotaci o 60° na obě strany, vycházejí ale jen dvě řešení,nemeli by být 4?
Jinak jako inspiraci používám teoretické příklady zadáváné na hodinách jako dobrovolné úkoly, kdy máme zadáno 10 příkladů a staví odevzdat 2. Takže ty co sám vyřeším, odevzdávám. Ale některé si jen zkouším, kvůli zkouškovému testu, s kterými si nevím rady, tak právě posílám sem.

Děkuji

#4 26. 04. 2019 23:30

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ IRAFAS79:

také děkuji i za upřesnění zdroje úloh a materiálů.

V řešení této úlohy jsem využil rotaci o 60° na obě strany, vycházejí ale jen dvě řešení,nemeli by být 4?

Pokud dodržujeme pravidlo o směru označení vrcholů trojúhelníku, tak mám 2 řešení. Další 2 jsou již z obraceného značení, tedy bychom za řešení nepovažovali - souhlasí to? Děkuji, zdravím.

Zápatí