Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, chci se zeptat, co je grafem u:
y=x-1, kde D(f)=<-1,2)
y=3x, kde D(f)= (-oo,1>
¨
y=-1,5, kde D(f)=(-7,5)
Máme určit co je grafem,počáteční body atd... Prosím poradíte mi někdo? Děkuji moc.
↑ jirkakapec:
Ahoj.
Když by definičním oborem funkce byla množina všech reálných čísel, pak bys graf uměl ?
Pokud ano, pak se můžeme dostat o krok dál:
Jestliže definiční obor funkce "zmenšíme", pak se analogicky "zmenší" i graf: body, jejichž x-ové
souřadnice leží mimo nový definiční obor, z původního grafu zmizí.

↑ Rumburak:
Dobrý den, děkuji vám za radu.Zkusil jsem to takhle.
A) y= -x, kde D(f)=R PŘÍMKA
B)y= x-1, kde D(f) = <-1,2) Úsečka s jedním krajním bodem, která bude procházet bodem -1 na ose y.
C) y=-1/x, kde D(f) = R - {0} Grafem je křivka zvaná hyperbola.
D) y=-2x+1, D(f)=R PŘÍMKA
E) Y=3x, kde D(f) = <-oo,1) Polopřímka s jedním krajním bodem, která bude procházet bodem 3 na ose y.
F) y=-1,5,kde D(f) = (-7,5) Úsečka bez obou krajních bodů, která bude procházet bodem -1,5 na ose y.
Mám to správně?
↑ jirkakapec: Az na bod
by to aj mohlo byt spravne, ale v
si treba vsimnut, ze
.

A) y= -x, kde D(f)=R Klesající
B)y= x-1, kde D(f) = <-1,2) Rostoucí
C) y=-1/x, kde D(f) = R - {0} Klesající
D) y=-2x+1, D(f)=R Klesající
E) Y=3x, kde D(f) = <-oo,1) Rostoucí
F) y=-1,5,kde D(f) = (-7,5) Klesající
G) y=-x^2, kde D (f) =R klesající
H) y=2^x, kde D (f) = R rostoucí
Ještě se chci zeptat mám správně určenou monotonost?

↑ jirkakapec:
V C) musíš monotónnosť určiť na jednotlivých podintervaloch def. oboru, pretože tam máš bod nespojitosti x=0.
Podobne G) - vážne funkcia klesá súvisle na celom definičnom obore?
Funkcia F) nie je rastúca ani klesajúca, pretože jej predpis nezávisí na premennej x, teda pre akúkoľvek hodnotu x z def. oboru má táto funkcia vždy rovnakú hodnotu. A taká funkcia sa nazýva...?
↑ Ferdish:K tomu
- zadavatel neuviedol ake nazvoslovie pouzivaju, pretoze niekde sa namiesto pojmov “neklesajuca - rastuca” pouzivaju v rovnakom zmysle slova “rastuca - ostro (striktne) rastuca”. Ma to istu logiku, slovo “neklesajuca” moze znamenat “nie je klesajuca”, teda napriklad Dirichletova funkcia.

↑ vlado_bb:
K tomu nech sa zadávateľ vyjadrí prípadne sám. Vo všetkých príkladoch však používa len pojmy "rastúca" a "klesajúca", takže možno im pojem monotónnosť ešte nebol na hodine vysvetlený kompletne, resp. rozšírený o rýdzu monotónnosť.
Mojou pointou však bolo poukázať na to, že funkcia F) je špeciálny prípad a má svoje označenie.