Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý deň,
mám príklad na Normované (štandardné) normálne rozdelenie vs všeobecné normálne rozdelenie:
Je dole na stránke: http://umv.science.upjs.sk/zezula/stgjax/k05jax.html
Mohli by ste mi niekto vysvetliť rozdiel medzi týmito dvoma rozdeleniami?
Ďakujem za odpoveď.
↑ fmfiain:
Obecne u N(mí,sigmakvadrát) je pri nakresleni hustoty v bode mí videt symetrie,zatimco sigmakvadrat ukazuje "zuzeni zvonu".
Toto rozdeleni prevadime na normovane normalni rozdeleni N(0,1) napr v souvislosti hledani pravdepodobnosti,ze nahodna velicina je vetsi nez nejaka zadana hodnota.Je to z duvodu,ze v tabulkach jsou uvedeny hodnoty distribucni funkce pro N(0,1) rozdeleni.
↑ krakonoš:
Dobrý deň,
pochopil som, že potrebujem tabuľku distribučnej funkcie (pri normovanom (štandardnom) normálnom rozdelení).
To všeobecné potrebuje tiež nejakú tabuľku?
Kde tie tabuľky nájdem?
Ďakujem za odpoveď.
↑ krakonoš:
Dobrý deň,
tie tabuľky sú zadané autorom úlohy.
Už mi došlo ako sa to počíta, ale neviem kde v praxi sa to používa.
↑ fmfiain:
Tabulky jsou pouze s N(0,1),proto musis vsechna rozdeleni prevest substituci na N(0,1)
↑ krakonoš:
Dobrý deň,
všeobecne platí:
?
Ďakujem za odpoveď.
↑ fmfiain:
Tady nejde jen o normalni rozdeleni jako takove.Z nej vznikaji i dalsi rozdeleni.Napr z N(0,1) se da zkonstruovat chi kvadrat,nasledne pak t rozdeleni a F rozdeleni....
↑ krakonoš:
Dobrý deň,
takže treba normalizovať histogram: sčítam všetky výšky stĺpcov a potom každý stĺpec budem deliť sumou všetkých.
↑ fmfiain:
Ano .Distribucni funkce v bode n je integral z hustoty od minus nekonecna do n.Jde tedy o pravdepodobnost ,ze nahodna velicina je mensi nez n.
Stránky: 1