Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den,mám problém s té rovnicí, vím že už ji tady psaly, ale zkoušel jsem ji dělat různymi způsobamí a uplně mi to nejde 
Otevřil jsem závorky a dál jsem všechno na jednou stránu a zkoušel jsem dělat přes diskriminant
Předem děkuji za pomoc
Určete hodnotu parametrů a, b, c tak, aby rovnost platila pro každe realne číslo x, a rozhodněte, ktere tvrzení je pravdivé
↑ Alexandroff: V tom případě nejde tak úplně o rovnici jako o rovnost polynomů. Stačí tedy roznásobit na levé straně.
a porovnat příslušné koeficienty u odpovídajících mocnin
.
Tak nedávam to všechno na jednou stranu,ale ted' napřiklad najdu z pravy strany C a pak ji dosadim do levé strany?Nebo jak to má byt?
↑ Alexandroff: Zrovna to 'c' najdeš jako poslední. Udělej to, co jsem psal výš – porovnej odpovídající koeficienty, tj.
Edit: samozřejmě by to šlo i tím ↑ tvým: způsobem, podstatné je, že ta rovnost platí pro každé reálné číslo x, tedy jestliže platí
pak to přece platí i pro
odkud hned dostáváš
, pak bych zkusil dosadit
a dostal bys
což už ti stačí na určení všech tří neznámých.
Edit2 (dospělé zdůvodnění): nekonstatní polynom (tj. stupně aspoň 1) má vždy konečný počet kořenů. Jestliže je kořenem polynomu
každé reálné číslo, pak musí být konstantní a tedy konstatně nulový, odtud opět
Aha už jsem pochopíl,děkují za pomoc a trpělivost
↑ Alexandroff:
Ahoj.
Dostali jme se tedy k rovnici
(I) 
(správnost rohoto mezivýsledku jsem ovšem nekontroloval).
Rovnici (I) můžeme dále upravit na tvar
(II)
,
kde
jsou funkcemi proměnných
.
Co musí splňovat koeficienty
, aby vztah (II) byl splněn pro každé reálné
(resp. komplexní) číslo
?
(Možná jste si i ve škole říkali něco o základní větě algebry).
↑ Rumburak: též zdravím. Je to opravdu mířeno na mě, viz moji druhou ↑ editaci:. :)