Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 05. 2009 10:38

vendysss
Reputace:   

Odhad kořenu rovnice

Když mám vypočítat kořen rovnice např. x^3-6x+3=0 s nějakou přesností, jak odhadnu v jakém intervalu ten kořen je?Vím jak pak postupovat dál (pom. nejmenších čtverců).
Taky jsem zkoušela najít interval mezi dělitely- v tomto případě -6,+6,... ale příjde mi že to bych musela hledat půl hodiny jen ten interval :(. Děkuji

#2 31. 05. 2009 13:55 — Editoval jelena (31. 05. 2009 13:55)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Odhad kořenu rovnice

↑ vendysss:

Zdravim,

postupu, jak odhadnout interval, ve kterém se nachází kořen (kořeny) algebraické rovnice (rovnice obsahuje pouze polynom) je nekolik a maji i teoreticke opodstatneni:

hodně polopatický materiál: http://user.mendelu.cz/fisnarov/zvm/pre … e_text.pdf
více rozsahlý materiál: http://old.mendelu.cz/~MARIK/mat-web/mat-webse8.html nebo

Zkus podrobně prostudovat alespoň jeden z odkazu a případně se poptat na konkrétní body, co nebude jasné.

Já osobně pouzivam odhad poctu korenů a pak upravim zadáni rovnice na takový zápis, aby levá a pravá strana rovnice se dala nakreslit pomocí základních funkcí a hledam odhad průsečíku těchto funkcí (postup je podrobně rozepsan v 1. odkazu, co dávám). Nebo pomocí vyšetření průběhu funkce se dá naznačit graf docela rychle - záleží na zvyku.

Je potřeba si zopakovat grafy a vlastnosti základních funkcí (trochu odlišný postup bude u rovnic obsahujících goniometrické, logaritmické nebo exponenciální funkce) – máš v zadaních nebo není potřeba?

Hodně záleží na předchozím nácviku grafů funkcí a vlastností funkcí, jinak se mi nezdá, že by to bylo nějak dramaticky zdlouhavé. Případně se ptej, OK?

Zápatí