Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, proč není funkční posloupnost
stejnoměrně konvergentní na intervalu 
Limitní funkce je 
Dále tedy podmínka: 
ale přesi supremum z
v případě, že budu na intervalu
je 0 pro n jdoucí nade všechny meze ...
Děkuji za objasnění.
↑ s-o-k-o-l: Cislo 1 nie je hodnotou ziadnej z funkcii
na
, v tom mas pravdu, ale je supremom kazdej z nich.
↑ vlado_bb:
Takže jestli to dobré chápu ... já si za x můžu zvolit hodnotu 0.9999999999999999999 a umocněné na ^n pro n=1 dostanu hodnotu 0.999999999999999 ... a to je skoro ta jednička ... proto supremum 1 ... rozumím tomu dobře?
Můj hlavní problém je, jak to vidíte ... jak jste k tomu přišli ... ne metoda kouknu vidím, ale prostě jak se k tomu doberu. protože já to nevidím. Je to takové hádání spíš v tomto stavu.
↑ vlado_bb:
Počkat ... není to tedy tak, že já si zvolím n ... a projedu to x na celém intervalu? tedy n=1 ... no a pro všechna x to jde k 1 ... zvolím si n=2 ... stále pro x jdoucí k 1 (x) dostávám hodnoty blízké 1 (y) ... to je ten princip? potřeboval bych tedy spíše, aby ta funkce nebyla konkávní ale spíše konvexní ... přibližně řečeno ...
prostě n=1 ... a mám nějaké hodnoty, které ale pro každé x na množině mi dají supremum 1 ... dám n=50 a určím hodnoty pro každé x^50 ... a zase, jdu k jedničce, supremum bude 1. vždycky mi to poletí prostě k souřadnici y=1. a to je špatně ...
↑ vlado_bb:
Už jsem si myslel, že jsem to pochopil ... ale tady je ten příklad také ... http://matematika.cuni.cz/dl/analyza/an … kap21.html
na intervalo (0;1) je stejněměrně konvergující ... tak já fakt nvm, kde se to bere. Protože má úvaha je očividně špatná. Stačilo vyhodit nulu ...
↑ s-o-k-o-l: Ako sme k tomu prisli? Napriklad tak, ze ide o spojite a rastuce funkcie, pre ktore
. Su teda aj darbouxovske, co znamena, ze
pre kazde
.
↑ s-o-k-o-l: Myslis ulohu cislo 1? Ale tam je to iste, co hovorime aj my, ze nejde o rovnomerne konvergentnu postupnost funkcii.
↑ vlado_bb:
Už to začíám chápat ... ať si zvolím libovolné n, vždy když projedu x, tak dostanu supremum 1 ... ok, tamo už rozumím tedy ... nidméně příklad 1) ... když budu na otevřeném intervalo (0;1) ... tak dle nich je stejnoměrně konvergentní ... ale to je nesmysl ne přeci, protože stejně bude supremum 1. A je mi jedno, zda začnu od nuly nebo kousek vedle od nuly.
↑ s-o-k-o-l: Neviem, či hovoríme o tej istej úlohe, ale ja tam jasne vidím napísané, že nejde o rovnomerne konvergentnú postupnosť.
↑ s-o-k-o-l:Tu sa hovorí o lokálne rovnomernej konvergencií, nie o rovnomernej konvergencii. O tej sa hovori hned na zaciatku: