Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 … 14 15 16 17 18 … 25
↑ vanusok:
Ahoj.
Díky moc.
Měla jsem spočítat 3 příklady.Ty ostatní byly v pohodě,tenhle mi připadal nejprve nejlehčí,ale opak byl pravdou.Ještě jsem se s tímto typem v literatuře nesetkala.
Ahoj ↑↑ krakonoš:
Problem 80.
Len mala poznamka .
Podla wa
je .
↑ vanok:
Ahoj.
Wa je pocitacovy program?.Uz vidim pocetni chybu!Je tam spatne spoctena derivace.
Takze asi mas pravdu.Diky
Po pravde receno,nevidim zatim funkci,ze ktere by integral konvergoval &podil funkci dal vlastni limitu.A k logaritmu primitivni funkci,kteta by byla omezena,neurcim.
↑ krakonoš: Wa :)
↑ vanok:
Ahoj
Možná by šlo uvažovat o funkci ,
(to by už vlastní limitu při podílu funkcí dávalo) a integrál by měl konvergovat vzhledem ke konvergenci odpovídající číselné řady .Pripadne dokazat konvergenci rady log(n plus 1)/nnadruhou s pomoci Eulerovy konstanty.
Jinak mě už nic nenapadá.
KProblem (82)
Polozme .
Dokazte, ze tato postupnost konverguje v ;
k nenulovej limite.
Cau ↑ krakonoš:,
Mozno aj to je mozna cesta k rieseniu.
No je aj o mnoho prirodzenejsie riesenie.
↑ Marian:
Ahoj
Ta konvergence řady je vidět už z toho,že .
Už ta majoranta bude mít častečný součet .
Co se týče kladnosti,tak řada podobná zadané,jen se střídavými znaménky by měla mít součet nula.
Pozdravujem ↑ Marian:,
Presnejsie vyuzil som Riemann-ovu sumu .
Otazka
↑ Marian:
Mozes nam vysvetlit tvoj vysledok, ktory si vyssie v#385 napisal ( a je tu v ramecku pripomenuty).
Problem
If for all
and
and
.
Then value of
Hi ↑ stuart clark:,
this problem (83) is very interesting, but you chose the wrong place to ask it!
Ahoj ↑ kerajs:,
Problem (84).
Poznamka: najrychlejsia metoda je, zda sa mi, vypocet vdaka Stolz-Cesaro-vej vety.
Ty cakas ine riesenie?
POZOR
Poznamka co som napisal vyssie je nepresna.
Pozrite na ↑ vanok:, kde najdete co treba.
↑ vanok:
Svádí to k SC, ale je nutno si uvědomit, že klasické znění tebou navrhované poučky nezahruje případy, kdy jsou všechny sčítance závislé na n.
Jeví se pravděpodobné, že limita bude rovna 1. Možná by to šlo nějak odhadem shora a zdola (ten zdola je triviální). Shora zatím nevím.
Ahoj ↑ Marian:,
Zda sa, ze hladana limita je 1.
No skusme najst dokaz.
Cau ↑ Marian:,
Tvoja poznamka je skutocne spravna.
V mojom prispevku ↑ vanok: som sa, trochu urychlene, a nepresne vyjadril.
Tak tu pridavam to co som mal napisat.
Na dokaz, podla mna sa da pouzit znama Caychyho veta, ( z jeho knihy Analyse algébrique z 1821).
Ide o vetu: Ak postupnost konverguje k nule, tak aj postupnost jej aritmetickych priemerov konverguje k nule.
Aby sa tu zbytocne nepolemizivalo, pripominam, ze obsahuje (tuto) aj
.
Pochopitelne je lahke generalizovat tuto vetu aj ked dana limita konverguje k realnemu cislu . (1)
A tiez, ak dana postupnost je kladna aj na jej geometricky priemer. (2) ( tieto generalizacie necham foristom doplnit).
Tak teraz, vdaka tomu, co som tu vyssie napisal, da sa urobit jednoduchy a rychly dokaz. Tak tu dam nan navod.
Pripominam, ze som tu uz dokazal, konverguje k
.
No vsak, pridavam este aj dokaz tohto tvrdenia vdaka (2).
Stránky: 1 … 14 15 16 17 18 … 25